Op zoek naar voorstellen, ideeën, verhalen, feiten en beelden die een uitweg bieden uit de klimaatchaos
31 mei 2007
Climate witness
WWF voegde een nieuw verhaal toe in haar reeks Climate Witness. Verhalen van gewone mensen over de hele wereld die de gevolgen ervaren van de klimaatverandering. Dit keer landbouwers uit de VS.
Nederlanders bezorgd over klimaatverandering
Uit een onderzoek van het NMP blijkt dat Nederlanders zich steeds meer zorgen maken over de klimaatverandering.
Klimaatverandering gevaarlijk voor de Inuit
Niet alleen voor de ijsbeer, maar ook voor de Inuit is de klimaatverandering gevaarlijk. Ze zakken letterlijk vaker door het ijs.
Gaat de aarde failliet?
Al te vaak nog gaan we op een onoordeelkundige manier om met het 'natuurlijk kapitaal' van de aarde. De opbrengst die we uit exploitatie halen wordt vaak overvleugeld door grote schade aan de ecosystemen. Dat zegt het World Resources Institute. (IPS)
Anders gaan telen in Brazilië
In Brazilië verschuiven de oogstgebieden door de klimaatverandering. Men onderzoekt nu hoe de boeren zich op de beste manier daaraan kunnen aanpassen. (IPS)
China en India wijzen met de klimaatvinger naar het Westen
China en India verzetten zich tegen elke poging om de verantwoordelijkheid voor een lagere CO2-uitstoot naar hen door te schuiven. Dat bleek tijdens een vergadering van de ASEAN. (IPS)
VS verwerpt Europese reductiedoelstellingen klimaat
In de aanloop naar de top van de G8 volgende week in Duitsland heeft de Amerikaanse regering opnieuw herhaald dat zij zich verzetten tegen de Europese reductiedoelstellingen op het vlak van klimaat.
30 mei 2007
Duitse Groenen bereiden zich voor op G8-top
Volgende week (6-8 juni) vindt in Duitsland de G8-top plaats. De Duitse regering wil dat er klimaatafspraken worden gemaakt. De Amerikaanse regering heeft nu al aangegeven er alles aan te doen om dat te voorkomen. Ondertussen bereiden de Duitse Groenen zich volop op de G8-top voor. Zo nemen ze onder meer deel aan de grote manifestatie in Rostock op 2 juni.
Belgische regering morst kerosine
Zeggen dat je iets wilt doen aan de klimaatverandering is een zaak, er effectief iets aan doen is blijkbaar een andere. MO magazine heeft gekeken naar het duurzame gehalte van de paarse regering. Zo onthult MO dat minister De Gucht bij zijn laatste missie naar Soedan onnodig 163 ton CO2 produceerde. Het volledig rapport kun je hier vinden.
11.11.11 zeer kritisch over Noord-Zuid-beleid van paars
Gisteren stelde 11.11.11 haar jaarrapport 2006 voor. En de organisatie is zeer kritisch voor het beleid van de voorbije paarse regering. "De regering heeft haar budget nauwelijks opgeschroefd, ondanks het wettelijke engagement om in 2010 de 0,7% norm te halen. 0,63% in 2003, 0,41% in 2004, 0,53% in 2005 en 0,50% in 2006 : mooie cijfers, maar de Noord-Zuidbeweging heeft ze jaar na jaar doorprikt. Zonder de schuldkwijtscheldingen – vooral voor Congo, Nigeria en Irak - blijft de regering steeds schommelen rond de 0,38% van het Bruto Nationaal Inkomen. Evenveel als in 2003 dus, aan het begin van de legislatuur." Het volledig rapport kun je hier vinden.
"Stop Harming, Start Helping"
Klimaatverandering wordt in de eerste plaats veroorzaakt door de rijkste landen, terwijl de armste er het grootste slachtoffer van zijn. De rijkste landen moeten daarom in de eerste plaats hun eigen uitstoot van broeikasgassen drastisch reduceren, en daarnaast ook de arme landen helpen bij de aanpassing aan de klimaatverandering. Aan de vooravond van de G8-top maakte Oxfam International hierover een rapport. De organisatie berekende ook hoeveel de landen van de G8 zouden moeten bijdragen. Het volledig rapport, met als motto "stop harming, start helping" kun je hier vinden.
29 mei 2007
Nederlandse energiesector trekt zich weinig aan van klimaat
Dat blijkt uit de plannen voor de bouw van nieuwe kolencentrales. Ook het Belgische Electrabel wil in Nederland een steenkoolcentrale bouwen.
Dorpen in Alaska moeten zich aanpassen aan smeltend permafrost
Kleine dorpen die voor een deel op permafrost gebouwd zijn, zoeken manieren om zich aan te passen aan het smeltend ijs.
28 mei 2007
Amerikaans leger gaat besparen op benzine
Het Amerikaanse leger gaat een reeks voertuigen aanschaffen die niet op benzine rijden. Is dit meer dan PR?
Bewoners van poolgebied en Stille Zuidzee gaan samenwerken
Bewoners van eilanden uit het Noordpoolgebied en de Stille Zuidzee gaan samenwerken. In beide gebieden ervaren de bewoners de gevolgen van de klimaatverandering.
Palmolie bedreiging voor orang-oetang
De productie van palmolie voor biobrandstof vormt een bedreiging voor de levenskansen van de orang-oetang.
26 mei 2007
Biobrandstof risico voor ontwikkelingslanden
De grootschalige teelt van gewassen voor biobrandstof kan gevaarlijk zijn voor ontwikkelingslanden. Het zal de vraag naar landbouwgrond doen toenemen ten nadele van natuurlijke ecosystemen. En het zal ook grote hoeveelheden water vereisen. De productie van biobrandstof in landen die al een potentieel watertekort hebben, vormt zo een extra bedreiging. (SciDev)
Hoe duurzaam is een straatsteen?
De producent van 'de blauwe steen' Carrières de la Pierre Bleue liet een levenscyclysanalyse uitvoeren van een van zijn producten, de 'Patrimoniumsteen'.
25 mei 2007
Filmpje
Vanavond voor het eerst op TV, maar nu hier al op de ijsbeersite: het campagnefilmpje van Groen!, met ook een rol voor de ijsbeer...
CO2-heffing niet slecht voor de armen
Het wordt vaak gezegd, dat de invoering van een heffing op CO2 als antwoord op de klimaatverandering vooral de armsten in de wereld zou treffen. Dat dat zo zou zijn, wordt echter niet bevestigd door recent onderzoek van een Indonesische professor. In een aantal gevallen kunnen de armen net profiteren van zo'n heffing. Door hogere energieprijzen zouden kleine boeren beter kunnen concurreren met grote landbouwbedrijven die veel meer machines gebruiken.
Dit soort onderzoek kan volgens waarnemers een politiek van energie-efficiëntie versterken, waar ook de ontwikkelingslanden veel baat bij hebben. De auteur vat het als volgt samen (volledige versie van de studie): "This study demonstrates an example, that encouraging developing countries to reduce carbon emission, may not only increase the efficiency of carbon abatement globally, but also have desirable distributional implication in the developing countries themselves." (SciDev)
Dit soort onderzoek kan volgens waarnemers een politiek van energie-efficiëntie versterken, waar ook de ontwikkelingslanden veel baat bij hebben. De auteur vat het als volgt samen (volledige versie van de studie): "This study demonstrates an example, that encouraging developing countries to reduce carbon emission, may not only increase the efficiency of carbon abatement globally, but also have desirable distributional implication in the developing countries themselves." (SciDev)
Huur een zonnedak in Laos
In Laos wordt een uniek project uitgebouwd waarbij mensen in afgelegen landelijke gebieden via een huursysteem zonne-energie kunnen krijgen. Op deze manier krijgen deze gezinnen eindelijk een aansluiting op het elektriciteitsnet. Het project is een samenwerking tussen het bedrijf Sunlabob en het WWF.
24 mei 2007
VN-vluchtelingenagentschap steunt massale boomplantactie
Het VN-vluchtelingenagentschap UNHCR steunt voluit een ander VN-initiatief om bomen te planten. UNHCR zal meer dan 9 miljoen bomen planten in gebieden waar veel vluchtelingen huizen. De Billion Tree Campaign van UNEP is geïnspireerd door het baanbrekende werk van Wangari Maathai, de Afrikaanse ecologiste die de Nobelprijs kreeg.
Een op zes Europese zoogdieren met uitsterven bedreigd
Uit een studie die de IUCN uitvoerde voor de Europese Commissie blijkt dat in Europa een op zes zoogdieren met uitsterven bedreigd is. Het volledig rapport kun je hier vinden.
Jaar van de dolfijn
Je zag het misschien al gisteren in het TV-journaal: 2007 is het Jaar van de Dolfijn. En dat is geen overbodige luxe. Elk jaar komen er immers honderdduizenden dolfijnen om, velen daarvan onnodig. Sommige soorten dolfijnen worden met uitsterven bedreigd. Wereldwijd worden dolfijnenpopulaties bedreigd door verstikking in visnetten, habitatverlies, vervuiling, scheepvaart en marinesonar. Ook op onze stranden spoelen steeds meer dieren dood aan.
NatureNet Europe, Natuurpunt en de Kustvereniging gaan daarom aandacht vragen en geld inzamelen voor dolfijnen. Wil je er meer over weten, ga dan naar de speciale website.
Speel het ijsbeerspel
Voer de "Polar Bear Rescue Mission" uit. De ijsbeer zit op een smeltende ijsschots. In Brussel dreigt Manneke Pis zelfs te verdrinken. Jij kunt helpen door zo snel mogelijk zoveel mogelijk gloeilampen te vervangen door spaarlampen. Probeer eens of het lukt. Johnny de ijsbeer is alleszins al heel enthousiast.
23 mei 2007
Inwoners Guantanamo stoppen droogte en erosie
De inwoners van de Cubaanse provincie Guantanamo zijn er onder meer door de toepassing van een aantal ecologische technieken in geslaagd de droogte en erosie te stoppen. (IPS)
Ook walvissen hebben last van klimaatverandering
Het WWF publiceerde gisteren een rapport waaruit blijkt dat het veranderend klimaat een extra bedreiging betekent voor walvissen, dolfijnen en bruinvissen. Het veranderend klimaat komt bovenop de effecten van andere menselijke activiteiten zoals vervuiling en de visnetten waar deze dieren in verstrikt raken. Ze hebben wel de mogelijkheid zich aan te passen aan een veranderende omgeving, maar de klimaatverandering gaat zo snel dat de risico's groot zijn. Het volledig rapport Whales in Hot Water kun je hier vinden.
Mondiale CO2-uitstoot steeg sneller dan gevreesd
In de periode 2000-2004 steeg de mondiale uitstoot van CO2 sneller dan in het 'worst-case scenario' van het IPCC-rapport.
Leidt klimaatverandering tot meer besmettelijke ziektes?
Dat is wel waar een aantal wetenschappers voor vreest. Zo zou onder meer malaria meer gaan voorkomen in hogere gebieden.
Wordt Kaapstad een groene stad?
Kaapstad in Zuid-Afrika werkt aan een eigen klimaatadaptatieplan om zo beter gewapend te zijn tegen de effecten van de klimaatverandering. Het terugdringen van het waterverbruik is een van de speerpunten.
22 mei 2007
Waar koop je het best eco-tuinmeubelen?
14 op 20 onderzochte verdelers van tuinmeubilair zijn gebuisd op het FSC-rapport 2007 van WWF-België. Dat betekent dat ze te weinig tuinmeubilair uit FSC-gelabeld hout te koop aanbieden, en dat ze te weinig info geven aan hun klanten. Bij de gebuisden zitten onder meer IKEA en AVEVE. Wil je meer weten over FSC, klik dan hier.
Nederland wil van de gloeilamp af
De Nederlandse milieuminister heeft verklaard dat zij binnen vier jaar van de gloeilamp af wil.
1.221 vogelsoorten met uitsterven bedreigd
Op basis van de laatste evaluatie van het aantal vogelsoorten stelt Birdlife International dat meer soorten dan ooit bedreigd zijn. Van de 10.000 soorten wereldwijd zouden er nu 1.221 soorten met uitsterven bedreigd zijn. Sinds men in 1988 met dit soort metingen is begonnen is het aantal soorten constant achteruit gegaan. Op dit moment geldt voor 22% van de vogels op aarde een verhoogd risico op uitsterven.
Kan het Duitse windsucces herhaald worden in Afrika?
Dankzij de aanwezigheid van de Groenen in de Duitse regering in de vorige twee legislaturen is er een vooruitstrevende wet gekomen op de alternatieve energie. Die heeft gezorgd voor een enorme boost voor de sector van de windenergie. Om dat succes in Afrika te herhalen is een gelijkaardig wettelijk kader aan te raden.
Vooruitzichten voor de ijsbeer zijn niet zo goed
Nu zijn er nog ongeveer 20.000 - 25.000 ijsberen in het poolgebied. Maar als het ijs blijft smelten ziet het er voor de ijsberen niet zo goed uit.
21 mei 2007
Morgen internationale dag van de biodiversiteit
Morgen is er internationale dag van de biodiversiteit. Het thema dit jaar is biodiversiteit en klimaatverandering.
Equador vraagt compensatie voor niet aanboren van olie
Ecuador wil afzien van olieboringen in een waardevol natuurgebied in de Amazoneregio in ruil voor internationale steun. De president beschouwt 260 miljoen euro per jaar een redelijk compensatiebedrag. (IPS)
De ijsbeer was in Mechelen
De ijsbeer was in Mechelen, op 20 mei. De Jeugddienst van de stad (Metteco) organiseerde een vlottentocht voor alle jeugdbewegingen. Hoewel voornamelijk scoutsgroepen deelnamen, waren er toch ook een paar 'vreemde eenden', waaronder Jong Groen! Mechelen. We hebben een vlot gemaakt dat een ijsschots moest voorstellen, met een palmboom en uiteraard de ijsbeer. Er waren in totaal 18 vlotten die deelnamen aan de tocht en we zijn mooi 8ste geworden (in snelheid). We hebben van de jury ook de prijs voor het origineelste vlot gekregen - iets waar we best fier op zijn!
Abonneren op:
Posts (Atom)