Op zoek naar voorstellen, ideeën, verhalen, feiten en beelden die een uitweg bieden uit de klimaatchaos
29 juni 2007
Betere aanpak verwoestijning is nodig
Een rapport van de VN-Universiteit (UNU) roept op tot een meer gecoördineerde aanpak van de verwoestijning. Verwoestijning treft nu al een 100-200 miljoen mensen. Een derde van de wereldbevolking, ongeveer een 2 miljard, is een potentieel slachtoffer. (SciDev)
Bewoners noord-London steunen duurder parkeergeld voor vervuilende wagens
In Islington hebben de bewoners zich via een referendum uitgesproken over de parkeertarieven. Ze steunden een voorstel om die afhankelijk te maken van de CO2-uitstoot van de auto's.
Nederlandse minister wil liever kolencentrales dan klimaatbeleid
Er was de voorbije weken al heel wat te doen over de geplande nieuwe kolencentrales in Nederland. De Nederlandse milieuminister zegt dat kolencentrales niet verzoenbaar zijn met een vooruitstrevend klimaatbeleid, maar wil ze toch niet tegenhouden. Greenpeace is zeer teleurgesteld.
28 juni 2007
Erosie gevaarlijk voor onze toekomst
Op een derde van alle akkers in de wereld gaat er meer van de teeltlaag verloren dan er vruchtbare grond wordt bijgevormd. Die erosie knaagt aan de fundamenten van ons bestaan, dat zeggen experts. Volgens een studie van de VN-Universiteit kunnen oprukkende woestijnen de komende tien jaar 50 miljoen mensen in Afrika en Centraal-Azië op de vlucht drijven. (IPS)
Overstromingen en hittegolven signaal voor klimaatverandering
De VN-verantwoordelijke voor de voorkoming van rampen ziet in de recente zware regenval in Pakistan, India en Engeland, en de hittegolf in Griekenland, Italië en Roemenië een aanwijzing van wat overal ter wereld vaker zal gaan gebeuren als gevolg van de klimaatverandering. Het komt er nu op aan dat we ons beter voorbereiden op dit soort situaties.
Waren er grote pinguïns in Peru?
Je las het misschien al in de krant: 40 miljoen jaar geleden zouden er grote pinguïns hebben rondgelopen in Peru. De dieren waren zo'n 1,5 meter hoog. Tot nu toe dachten wetenschappers dat de dieren pas 10 miljoen jaar geleden de warmere gebieden bereikten. Nu blijkt dat het al veel eerder was.
World Naked Bike Ride in Brussel op 30 juni
"Ten opzichte van agressieve technologie en vooruitgang zonder regels, is de aarde naakt. Fiets naakt om de aarde te redden." Zo wordt het aangekondigd. Met weinig of zonder kleren de fiets op, en door Brussel fietsen onder meer om te reageren tegen de te sterke uitbouw van het autoverkeer. Wil je meedoen, dan kun je alle info hier vinden.
27 juni 2007
"Hou de aardbeien voor de zomer"
In het nieuwe nummer van MO Magazine kun je een interview vinden met Wolfgang Sachs. Volgens Wolfgang Sachs, socioloog en wetenschapper van het Duitse Wuppertal Institut für Klima, Umwelt und Energie, zijn we vandaag op een keerpunt in de menselijke ontwikkeling beland, vergelijkbaar met de ontdekking van Amerika in 1492. Niet de planeet, wel de menselijke beschaving is in het geding en de sleutelwoorden, willen we die beschaving redden, zijn efficiëntie, coherentie en sufficiëntie. Dit interview is een nieuwe aflevering in de reeds Planeet 2.0 van MO.
Klimaatneutraal bier in Nederland
De Nederlandse brouwerij Gulpener brouwt klimaatneutraal bier. Het ecologisch bier heet Limburgs Land.
Drijvende windmolens in de Noordzee?
Tegen 2009 zouden er drijvende windmolens kunnen zijn in de Noordzee. Noorse en Duitse firma's werken eraan.
IJs Groenland smelt sneller dan verwacht
Volgens VN-wetenschappers zou de ijslaag op Groenland wel eens veel sneller dan tot nu toe gedacht kunnen verdwijnen. De gevolgen daarvan kunnen groot zijn.
The Camp for Climate Action
In Groot-Brittannië wordt in augustus een speciaal actiekamp georganiseerd nabij de luchthaven Heathrow. Rond de uitbreiding met onder andere een derde runway zal actie gevoerd worden. Tijdens het kamp kiest men 8 dagen voor 'low-impact living'. Hier kom je meer te weten, en kun je onder meer naar een reeks mooie video's kijken met als motto: "Another End of the World is Possible".
26 juni 2007
Door warmer klimaat meer gevaarlijke insecten in Europa
Door de warmere seizoenen een mug en een tekensoort het langer uit in Europa dan verwacht. De mug is drager van het virus dat blauwtong, een dodelijke veeziekte, veroorzaakt. De teek verhoogt het risico op besmetting met de ziekte van Lyme en hersenvliesontsteking bij mensen. (IPS)
Zware industrie kan nog veel energie besparen
Uit een studie van het Internationaal Energie Agentschap blijkt dat cement-, chemische of metaalbedrijven hun energie-efficiëntie met een kwart zouden kunnen verhogen, terwijl er tegelijkertijd een besparing mogelijk is van tot een derder in de CO2-uitstoot.
25 juni 2007
Greenpeace voerde actie voor Congolese bossen
Voorbije zaterdag voerde Greenpeace actie op de Noordzee en in de Antwerpse haven. Actievoerders gingen aan boord van de Ceynowa, een boot die verdacht hout van Sodefor uit Congo transporteerde.
Conflict Darfur mee aangedreven door milieudegradatie
Een recent rapport van UNEP stelt dat het conflict in Darfur mee is aangedreven door klimaatverandering en milieudegradatie. Als die dingen niet structureel worden aangepakt zullen er meer gelijkaardige oorlogen komen in Afrika. De studie van UNEP kun je hier vinden.
23 juni 2007
22 juni 2007
Ontwikkelingslanden investeren meer in hernieuwbare energie
Dat blijkt uit een recent rapport van UNEP. De investeringen in ontwikkelingslanden stegen van 15% in 2004 tot 21% in 2006. (SciDev)
Gaat Portugal de groene toer op?
Dat lijkt toch zo te zijn. Tegen 2020 wil Portugal immers meer dan 60 procent van zijn stroom uit hernieuwbare bronnen als wind- en waterkracht halen. (IPS)
Verticale landbouw in New York
Het is een idee van Amerikaanse wetenschappers. Midden in de grote steden zouden 'verticale boerderijen' kunnen komen. Wolkenkrabbers die functioneren als een grote serre. Op die manier kunnen heel wat voedselkilometers bespaard worden.
Is ontzilting de oplossing voor watertekort?
Volgens het WWF is het niet zo'n goed idee om te veel te verwachten van het ontzilten van zeewater. Onder meer door de grote hoeveel energie die nodig is bij dit proces, zou ontzilting de klimaatverandering wel eens kunnen versnellen. Het volledig rapport van WWF kun je hier vinden.
20 juni 2007
"Eco-Neighbourhood"
Op veel plaatsen in de wereld kun je interessante eco-woonprojecten vinden. In Nieuw-Zeeland is er nu "Earthsong", een vernieuwend woonproject dat de principes van cohousing en permacultuur verenigt.
Red de planeet
Een groep Amerikaanse wetenschappers heeft in een gerenommeerd tijdschrift een artikel gepubliceerd over de aan de gang zijnde klimaatverandering. Hun waarschuwing is duidelijk: als er niet snel iets gebeurt, staan we voor een zeer gevaarlijke ontwikkeling. Volgens deze wetenschappers zou het IPCC de omvang van de klimaatverandering nog onderschatten. (Het volledig artikel kun je hier vinden.)
China nu belangrijkste verantwoordelijke voor CO2-uitstoot
China heeft de US voorbij gestoken als belangrijkste verantwoordelijke voor de CO2-uitstoot.
Algerije wil zonne-energie voor de export
Algerije denkt eraan gebruik te maken van haar ligging om stevig te investeren in zonne-energie. De zo opgewekte energie zou ook gebruikt worden voor de export.
19 juni 2007
Aantal extreem warme dagen in gebied Middellandse Zee zal stijgen
Volgens wetenschappers zou het aantal extreem warme dagen in het mediterrane gebied nog dramatisch kunnen stijgen. Dat geldt in het bijzonder voor landen als Frankrijk. De zomer van 2003, toen veel mensen stierven door de warmte, zou wel eens de norm kunnen worden.
In poolgebied komt lente al weken vroeger
Vergeleken met 10 jaar geleden komt de lente in het gebied van de Noordpool al enkele weken vroeger. Het poolgebied kan in veel opzichten als een 'early warning' beschouwd worden van wat ook de rest van de wereld wacht.
Volksgezondheid in ontwikkelingslanden slachtoffer van klimaatverandering
Door de klimaatverandering komt de volksgezondheid in met name de ontwikkelingslanden onder druk. Het zijn wereldwijd de armsten die de grootste gevolgen zullen dragen van de gevolgen van het gedrag van de rijksten. En zeker in het domein van de volksgezondheid kunnen de tegenstellingen groter worden.
Klimaatverandering zal leiden tot nieuwe stroom vluchtelingen
Waar moeten mensen naartoe als de plek waar ze nu wonen verdwijnt, of onleefbaar wordt door de klimaatverandering? Over die vraag zou grondiger moeten nagedacht worden.
Rwanda wil verbod op plastic zakjes
De milieuminister van Rwanda werkt verder aan het tegengaan van plastic zakjes. Plastic zakjes vormen een mileuprobleem, onder meer omdat ze niet biodegradeerbaar zijn. Geld dat nu uitgegeven moet worden voor het opruimen ervan, kunnen nuttiger besteed worden.
18 juni 2007
Darfur ook slachtoffer van klimaatverandering
VN-baas Ban Ki-moon vraagt aandacht voor een ruimere blik op de situatie in het Afrikaanse Darfur. Te gemakkelijk wordt enkel met een 'militaire' blik naar dit soort conflicten gekeken, zonder de structurele oorzaken in beeld te brengen. Die hebben ook te maken met klimaatverandering, volgens Ban Ki-moon.
"Laat Tuvalu niet verdwijnen in de zee"
Een vertegenwoordiger van de kleine eilandstaat Tuvalu in de Stille Zuidzee probeert meer aandacht te krijgen voor het lot van die kleine staatje dat tegen 2040 of 2050 zou kunnen verdwenen zijn als gevolg van de stijging van de zeespiegel.
Eco-aflaten werken niet
Het is 'in' tegenwoordig: carbon offsets. Als je een vliegreis boekt, kun je tegelijk een soort 'eco-aflaat' kopen. Die zou de uitgestoten CO2 compenseren door een project dat evenveel CO2 uit de lucht houdt. Of dit klopt, werd in Groot-Brittannië onderzocht door de krant The Guardian. De resultaten zijn niet overtuigend...
17 juni 2007
Braziliaanse landlozen niet enthousiast over biobrandstof
Als heel de wereld op ethanol uit Braziliaans suikerriet wil rijden, lijkt dat een goede zaak voor de Braziliaanse landbouwers. Maar de Braziliaanse landlozenbeweging maakt zich toch veel zorgen. (MO)
MTV voor klimaat
De muziekzender MTV heeft een speciale campagne opgezet, MTV Switch, om aandacht te vragen voor de klimaatverandering. Ze bevat onder meer een reeks leuke filmpjes.
Amerikaans parlement debatteert over energie
In het parlement van de Verenigde Staten is een hevig debat bezig over voorstellen voor een duurzamer energiebeleid. Daarbij gaat het onder meer over nieuwe normen voor brandstofverbruik door auto's. (IPS)
15 juni 2007
Werelddag tegen woestijnvorming
Op 17 juni is er de werelddag tegen verwoestijning. Dit jaar is er speciale aandacht voor de samenhang tussen klimaatverandering en verwoestijning. Met een geïntegreerde aanpak kunnen beide uitdagingen aangepakt worden.
Computers voor het klimaat
Google en Intel werken aan een initiatief om klimaatbesparende technologie te ontwikkelen. (IPS)
Plastics die aan bomen groeien?
Er wordt hard gewerkt aan vervangmiddelen voor olie als basis voor onder meer de productie van plastics. Nu zijn er nieuwe stappen vooruit gezet, waardoor glucose als basisstof zou kunnen gebruikt worden.
13 juni 2007
Chinese vraag drijft ontbossing aan
Wereldwijd worden wouden tegen een ontstellend tempo gekapt. Dat heeft onder meer met de sterke Chinese vraag te maken.
Poolgebied warmt sneller op dan voorzien
Het gebied rond de Noordpool warmt sneller op dan gedacht. Dat blijkt in Groenland.
12 juni 2007
Opwarming aarde sneller dan gedacht
De opwarming van de aarde verloopt driemaal sneller dan tot nu toe gedacht. Dat zeggen Amerikaanse onderzoekers.
Indiërs verzetten zich tegen kerncentrale
De Indiase regering wil in de zuidelijke deelstaat Tamil Nadu een groot project voor nucleaire energie opzetten. De plaatselijke bevolking verzet zich tegen de komst van de zes in Rusland ontworpen reactoren. (IPS)
Niet met mijn geld
Het Nederlandse Milieudefensie onderzocht wat de Nederlandse banken doen aan klimaatverandering. Op de site 'Niet met mijn geld' kun je er meer over lezen.
09 juni 2007
De ijsbeer stemt ook Groen!
Paars holde groeiplannen ontwikkelingssamenwerking uit
Dat werd gezegd tijdens een debat in Sint-Niklaas over het Belgisch ontwikkelingsbeleid. Tijdens de paarsgroene regering werd er een wettelijk groeipad vastgelegd om de beroemde 0,7% te halen. Maar voor de paarse regering was dat blijkbaar minder een prioriteit. Er zou ook meer aandacht moeten zijn voor de gevolgen van de klimaatverandering voor de ontwikkelingslanden. (MO)
Gletsjers in de Andes smelten
De gletsjers in de Andes zouden in de loop van de volgende 30 jaar allemaal kunnen smelten. Dat zeggen wetenschappers.
Milieucriminaliteit is big business
Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Environmental Investigation Agency (EIA). De georganiseerde misdaad werkt samen met corrupte regimes in een criminaliteitstak die qua omzet niet al te zeer moet onderdoen voor de drugshandel. Het volledig rapport kun je hier vinden.
08 juni 2007
Natuur.kalender
Het klimaat verandert, de natuur ook. Natuurpunt heeft een boeiend project: Natuur.kalender. Via de Natuurkalender-site kun je die veranderingen mee in kaart brengen. Ga eens even kijken op de site van Natuur.kalender.
Greenpeace niet tevreden met klimaatuitkomst G8
Greenpeace is niet overtuigd door de afspraken over klimaat die door de G8 in het Duitse Heiligendamm zijn gemaakt.
Import voedsel voor ontwikkelingslanden duurder door biodiesel
Door de grotere vraag naar maïs voor bio-ethanol in de VS stijgt ook de prijs voor soja, waardoor ook veevoeder duurder wordt. Vlees en zuivel worden duurder, en vooral ontwikkelingslanden betalen daardoor meer voor hun voedselimport. Dat zegt de FAO. (IPS)
07 juni 2007
Foto's van acties G8
De Duitse Groenen waren zeer actief bij de acties de voorbije dagen rond de G8-top. Hier kun je een fotogalerij bekijken.
Plan Green4Sure voorgesteld
De Nederlandse milieu- en vakbeweging heeft een gezamenlijk klimaatplan voorgesteld. Kern van het plan Green4Sure is onder meer een klimaatwet, zoals ook in het klimaatplan van Groen!
Culturele sites bedreigd door klimaatverandering?
Wereldwijd zouden grote monumenten of culturele sites worden bedreigd door de toenemende klimaatverandering.
Verklein je voetafdruk, eet eens veggie
Groen! presenteerde eerder al een ecologisch voedselplan, en verwees daarbij naar het voorstel van EVA voor 'donderdag veggiedag'. Er is wel degelijk een verband tussen ons voedselpatroon en de mate waarin we wegen op de aarde.
06 juni 2007
Speel het ijsbeerspel
Je kon eerder al op deze site het ijsbeerspel vinden, en nu is er een tweede spel toegevoegd, dat zich dit keer in Antwerpen afspeelt.
“De aarde warmt op. Grote delen van onze planeet dreigen te veranderen in een woestijn. In de Schelde staat steeds minder water. Gelukkig kunnen we allemaal iets doen aan de klimaatverandering. Goed afval sorteren, bijvoorbeeld. Hoe minder afval er moet verbrand worden en kan worden gerecycleerd, hoe beter voor het milieu. Aan de slag dus: papier en karton, groente- tuin- en fruitafval, restafval, plastic, metaal en drankverpakkingen. Allemaal moeten ze in de juiste doos of de juiste zak terechtkomen. Als u een fout maakt, begint het beruchte Groene Vingertje driftig te bewegen. Als u sorteert zoals het hoort, stijgt het water in de Schelde. Dan bent u de winnaar. Correctie: dan zijn we allemaal winnaars.”
Speel het spel hier.
“De aarde warmt op. Grote delen van onze planeet dreigen te veranderen in een woestijn. In de Schelde staat steeds minder water. Gelukkig kunnen we allemaal iets doen aan de klimaatverandering. Goed afval sorteren, bijvoorbeeld. Hoe minder afval er moet verbrand worden en kan worden gerecycleerd, hoe beter voor het milieu. Aan de slag dus: papier en karton, groente- tuin- en fruitafval, restafval, plastic, metaal en drankverpakkingen. Allemaal moeten ze in de juiste doos of de juiste zak terechtkomen. Als u een fout maakt, begint het beruchte Groene Vingertje driftig te bewegen. Als u sorteert zoals het hoort, stijgt het water in de Schelde. Dan bent u de winnaar. Correctie: dan zijn we allemaal winnaars.”
Speel het spel hier.
Milieubeweging kwaad over beleid groene stroom Vlaamse regering
Ook de milieubeweging maakt zich terecht kwaad over het beleid voor de promotie van groene stroom door de Vlaamse regering. Begrijpe wie het kan: omdat zoveel mensen initiatieven willen nemen, wordt de steun teruggeschroefd. En daarmee zorgt het beleid van de regering ervoor dat de groei van de uitbouw van een ecologisch verantwoorde energievoorziening wordt afgeremd. Dat bleek ook uit de reactie van Ecopower.
Educatief energiepark in India
In India werkt men aan de bouw van educatieve energieparken, om aan mensen de voordelen van hernieuwbare energie uit te leggen.
Klimaatverandering bedreigt voedselproductie in Bangladesh
Door de stijgende temperaturen wordt de voedselproductie in Bangladesh bedreigd. Miljoenen mensen moeten op termijn misschien wel verhuizen omwille van het stijgende water. Volgens schattingen zou 11% van de oppervlakte van Bangladesh onder water kunnen verdwijnen in de volgende 50 jaar.
Het ijs wordt dunner...
Petitie Climate Change
Je kunt deze petitie steunen, als oproep om dringend iets te doen aan de klimaatverandering. Net nu de G8 verzamelt in Duitsland is het belangrijk dat de wereldleiders zo hard mogelijk te horen krijgen dat een doortastend klimaatbeleid nodig is.
05 juni 2007
Wilde tijger met uitsterven bedreigd
Het ziet er niet goed uit voor de wilde tijger als er niet snel iets gebeurt, dat zegt een nieuw rapport.
Amerikaanse NGO's roepen Bush op tot klimaatactie
Een groep van 30 Amerikaanse ontwikkelings- en milieu-NGO's roept president Bush aan de vooravond van de G8-top in Heiligendamm op tot doortastende acties tegen de klimaatverandering.
Gletsjers Himalaya smelten snel
Volgens wetenschappers zouden de gletsjers op de Himalaya binnen de 50 jaar verdwenen kunnen zijn. En dat kan verregaande gevolgen hebben voor de mensen die in die regio wonen.
04 juni 2007
Onregelmatigheden met CDM
Het zogenaamde Clean Development Mechanism, waardoor industrielanden koolstofkredieten elders kunnen kopen, zou geteisterd worden door onkunde en mogelijk zelfs fraude, aldus The Guardian.
5 juni Wereldmilieudag
Morgen 5 juni is het Wereldmilieudag. En het thema is - hoe kan het toepasselijker - "melting ice". Op de officiële site van UNEP kun je heel wat materiaal vinden, waaronder mooie foto's van ijsberen.
Biobrandstoffen kunnen klimaatverandering versnellen
Wetenschappers waarschuwen voor de mogelijke gevaarlijke gevolgen van de productie van biobrandstoffen uit palmolie. Nu de prijs van palmolie stijgt, zouden meer boeren in de verleiding kunnen komen om grote stukken tropisch woud af te branden. Daardoor komt alle opgeslagen CO2 opnieuw in de atmosfeer.
IJs Groenland smelt snel
Uit nieuwe satellietgegevens van de NASA blijkt dat het ijs in Groenland snel smelt.
02 juni 2007
01 juni 2007
Noord-Poolse ijsbeer bezoekt Wervikse vrijdagmarkt
Vrijdag kreeg de Wervikse vrijdagmarkt het opgemerkte bezoek van Knüf de ijsbeer. Knüf zakte helemaal uit het hoge noorden af om aandacht te vragen voor de problemen die hem en zijn Noord-Poolse landgenoten bedreigen. De opwarming van de aarde zorgt er immers voor dat de natuurlijke biotoop van de witte beren, de ijskappen rond de Noord-Pool, langzaam maar zeker kleiner worden. Knüf pleit daarom voor een gedurfd, ambitieus doch realistisch klimaatplan.
Dat hij juist nu een bezoek brengt aan Vlaanderen is niet toevallig. Het tijdstip heeft natuurlijk te maken met de komende verkiezingen. Aanvankelijk wou Knüf politiek geen kleur bekennen. Toen hij echter merkte dat hij met zijn vraag naar een degelijk klimaatbeleid bij de meeste partijen bot ving, besloot hij zich aan te sluiten bij de campagne van GROEN!. Die Volgens Knüf en zijn landgenoten is GROEN! de enige partij die er in slaagt een degelijk klimaatplan op te stellen. Daarbij komt nog dat Knüf helemaal geen bot lust.
Van onze verslaggeefster ter plaatse
Fundi de Pinguin
Dat hij juist nu een bezoek brengt aan Vlaanderen is niet toevallig. Het tijdstip heeft natuurlijk te maken met de komende verkiezingen. Aanvankelijk wou Knüf politiek geen kleur bekennen. Toen hij echter merkte dat hij met zijn vraag naar een degelijk klimaatbeleid bij de meeste partijen bot ving, besloot hij zich aan te sluiten bij de campagne van GROEN!. Die Volgens Knüf en zijn landgenoten is GROEN! de enige partij die er in slaagt een degelijk klimaatplan op te stellen. Daarbij komt nog dat Knüf helemaal geen bot lust.
Van onze verslaggeefster ter plaatse
Fundi de Pinguin
Help ons klimaat niet naar de kolen
Je kon er al eerder iets over lezen op deze site: in Nederland zijn er plannen voor het bouwen van nieuwe kolencentrales. Greenpeace is nu begonnen met een tegenoffensief. Je kunt er alles over vinden op hun speciale site met als slogan "Help ons klimaat niet naar de kolen" . Actievoerders van Greenpeace gingen ook meteen aan het werk op de Domtoren in Utrecht.
Aarde komt dicht bij een gevaarlijk kantelpunt
De Amerikaanse regering doet er nog alles aan om dwingende klimaatdoelstellingen te vermijden. Maar het NASA zegt op basis van eigen onderzoek dat een ambitieus klimaatbeleid dringend nodig is, om te vermijden dat het klimaat gevaarlijke kantelpunten zou bereiken.
Zweden wil 30% minder CO2 tegen 2020
Zweden wil tegen 2020 haar CO2-uitstoot met minstens 30% naar beneden halen. Daarmee wil het land het beter doen dan de EU-doelstelling van 20%.
Eilanden in Stille Zuidzee zijn een beeld voor klimaatverandering
De kleine eilandjes als Tuvalu in de Stille Zuidzee dreigen op termijn te verdwijnen in het water, door de klimaatverandering. In al hun kwetsbaarheid zijn ze een toonbeeld van wat er kan gebeuren als we te weinig doen om de klimaatchaos te stoppen.
Abonneren op:
Posts (Atom)