Op zoek naar voorstellen, ideeën, verhalen, feiten en beelden die een uitweg bieden uit de klimaatchaos
29 mei 2008
Methaangas kan klimaatverandering enorm versnellen
Een nieuwe studie in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature waarschuwt dat de klimaatverandering mogelijk veel sneller en ernstiger zou kunnen zijn dan tot nu toe werd gedacht. Een kettingreactie waarbij methaan vrijkomt, zou er voor zorgen dat in minder dan honderd jaar alle ijs op aarde verdwijnt. (IPS)
Verlies biodiversiteit treft vooral de armsten
De schade aan bossen, rivieren, het leven in zee en andere aspecten van de natuur zou de levensstandaard van de armsten kunnen halveren, zo blijkt uit een nieuw rapport.
Monsters aan de pomp
Oliemaatschappijen willen geen openheid geven over de biobrandstoffen die zij bijmengen bij benzine en diesel. Dit blijkt uit een pas gepubliceerde enquête van Milieudefensie en Stichting Natuur en Milieu onder zestien oliemaatschappijen en biodieselproducenten. Hierdoor valt onmogelijk te controleren of niet-duurzame biobrandstoffen, zoals palmolie en sojaolie, worden bijgemengd.
26 mei 2008
Billion Tree Campaign gaat nieuwe fase in
De "Billion Tree Campaign" kwam er op initiatief van de groene Nobelprijswinnares Wangari Maathai en is ondertussen een groot succes. De campagne heeft zich een nieuw doel gesteld: 7 miljard bomen tegen eind 2009.
GGO's zijn geen oplossing voor voedselcrisis
Sommigen zien in genetisch gewijzigd voedsel een uitweg voor de wereldwijde voedselcrisis, maar tegenstanders waarschuwen voor de gevolgen voor gezondheid en milieu. Ook stemmen in de biochemische sector geven nu toe dat ggo’s het probleem van de honger in de wereld niet zullen oplossen. (IPS)
EU schrijft prijs uit voor groenste stad
De Europese Commissie lanceert een nieuwe prijs, de "European Green Capital Award". Daarmee wordt elk jaar een ecologische hoofdstad van Europa gekozen, die de toon aangeeft wat betreft milieubeleid en duurzaamheid. (IPS)
23 mei 2008
De ijsbeer beschermen is niet voldoende
Nu de Amerikaanse overheden de ijsbeer hebben toegevoegd aan de lijst van de beschermde diersoorten is er een belangrijke stap vooruit gezet. Die volstaat echter niet. Er is evenzeer nood aan maatregelen die de uitstoot van broeikasgassen effectief naar beneden brengt.
Te veel giftige stoffen in spelcomputers
In de populaire spelcomputers Wii, Playstation 3 en de X-box 360 zitten veel giftige stoffen. Dat blijkt uit een onderzoek van Greenpeace. Spelcomputers worden officieel niet beschouwd als speelgoed, maar zijn natuurlijk enorm populair bij kinderen. Greenpeace heeft in deze spelcomputers onder andere weekmakers gevonden die in kinderspeelgoed verboden zijn. Greenpeace roept de spelcomputerfabrikanten op om gifvrije producten te maken. (Bekijk ook het speciale filmpje op You Tube.)
19 mei 2008
Achteruitgang biodiversiteit is dramatisch
De achteruitgang van de biodiversiteit wordt dramatisch. Volgens een nieuw rapport van WWF zou de biodiversiteit de voorbije 35 jaar met meer dan een kwart achteruit gegaan zijn. Als de biodiversiteit tegen dit tempo verder achteruit gaat zullen de toekomstige generaties worden geconfronteerd met honger, dorst, ziektes en rampen. Het volledige rapport kun je hier vinden.
Meer dode zones in oceanen door klimaatverandering
Als gevolg van de klimaatverandering komen er meer 'dode' zones in de oceanen waar vissen en andere levende wezens stikken door zuurstoftekort. Dat blijkt uit een nieuwe studie.
15 mei 2008
IJsbeer is beschermde diersoort
Het is gelukt: de ijsbeer is erkend als beschermde diersoort door de Amerikaanse autoriteiten.
Braziliaanse milieuminister dient ontslag in
Het verrassende ontslag van de Braziliaanse milieuminister Marina Silva ontdoet de regering in Brasilia van haar groene schaamlapje, zeggen plaatselijke milieuorganisaties. Silva was een van de uithangborden van de ploeg van president Luiz Inácio Lula da Silva. (IPS)
Witte Huis moet nu beslissen over bescherming ijsbeer
Het Amerikaanse Witte Huis probeert een beslissing al een tijd uit te stellen, maar zal nu toch een knoop moeten doorhakken: komt er wel of niet een speciale bescherming van de ijsbeer?
Klimaatverandering verstoort natuur en milieu
Uit een recente studie blijkt in welke mate de klimaatverandering nu al de ecosystemen van de wereld treft. Zo zou 90% van de milieuschade en -verstoring verklaard kunnen worden door stijgende temperaturen aangestuurd door menselijke activiteit.
09 mei 2008
Verdwenen mangrovebossen maakten Birma kwetsbaar voor cycloon
Het verlies van uitgestrekte mangrovegebieden ten voordele van viskwekerijen in het zuiden van Birma hebben de regio extra kwetsbaar gemaakt voor de gevolgen van cycloon Nargis. Dat zei Surin Pitsuwan, secretaris-generaal van de Vereniging van Zuidoost-Aziatische landen (ASEAN) op een top van de organisatie in Singapore. (IPS)
Komt er een "grolar bear"?
Door het smelten van de ijskap zouden er in de toekomst wel eens meer hybride beren kunnen komen, met name een kruising tussen een ijsbeer (polar bear) en een grizzlybeer: de grolar bear.
Vrouwen harder getroffen door klimaatverandering
In ontwikkelingslanden worden vrouwen harder getroffen door klimaatverandering dan mannen. Dat zegt Wangari Maathai, de groene Nobelprijswinnares.
Volg de Low Impact Man
Low Impact Man Steven Vromman stelt zijn initiatief zo voor: "Na een druk leven met veel werken en consumeren kies ik voor een nieuwe uitdaging. 6 maanden leven met een zo klein mogelijke impact op het milieu. Samen met mijn kinderen Adam en Marieke gaan we op zoek naar een leventstijl die goed is voor het milieu en waar we zelf ook vrolijk van worden." Volg zijn belevenissen op deze site.
Duurzame fondsen niet altijd zo duurzaam
Banken die zogenaamd duurzame klimaatfondsen aanbieden, strooien beleggers nog al te vaak zand in de ogen. Sommige van die fondsen bevatten investeringen in kernenergie, biobrandstoffen, de wapenindustrie of in bedrijven die de mensenrechten schenden. Dat blijkt uit het rapport ‘Beleggers op hete kolen’ van Netwerk Vlaanderen en de milieuorganisaties Bond Beter Leefmilieu, Friends of the Earth, Greenpeace en WWF. De organisaties onderzochten fondsen van Triodos, Van Moer Santerre, KBC, Dexia, Fortis en Delta Lloyd.
CO2-uitstoot van vliegverkeer hoger dan gedacht
De uitstoot van broeikasgassen door de luchtvaartindustrie ligt 20 procent hoger dan tot nog toe was aangenomen. Tegen 2025 zou de jaarlijkse CO2-uitstoot kunnen stijgen tot 1,2 en zelfs 1,5 miljard ton, zo blijkt uit een studie van deskundigen.
07 mei 2008
Nieuwe website Netwerk Bewust Verbruiken
Consumeren is kiezen. Duurzaam consumeren is óók kiezen voor mens en milieu. Niet gemakkelijk met de stroom van reclameboodschappen die we elke dag opnieuw moeten trotseren. Zoek je informatie over milieuvriendelijke producten die in sociaal aanvaardbare omstandigheden zijn gemaakt, en waarvoor een eerlijke prijs werd betaald? Dan kan je vanaf nu terecht op de zopas volledig vernieuwde website van het Netwerk Bewust Verbruiken vzw (NBV).
05 mei 2008
Duurzaam op kamp, het kan
Binnenkort is het weer de tijd van de jeugdkampen. Duurzaam op kamp gaan, het kan. Alle info daarover kun je vinden op de site van VerdraaiDe Wereld.
Wegwerpluiers viezer dan wasbare luiers
Wegwerpluiers zorgen tijdens hun levensduur voor meer broeikasgassen dan wasbare luiers. Dit ondanks de energie die nodig is om wasbare luiers schoon te krijgen. Daarnaast is de milieubelasting van wegwerpluiers door landgebruik zeven keer zo hoog als van wasbare katoenen luiers. Op watergebruik en het gebruik van gewasbescherming of chemicaliën scoren beide typen luiers vergelijkbaar. Uit deze jongste inzichten van Milieu Centraal blijkt dat wasbare luiers het milieu meer ontzien dan wegwerpluiers.
02 mei 2008
Debat: Richting rechtvaardige voeding, 13 mei
In de naoorlogse periode is de uitbouw van het Europees landbouwbeleid een van de meest opvallende verwezenlijkingen. Maar noch voor de boeren, noch voor het milieu en noch voor de Derde Wereld bleek het een erg duurzame weg. Daarom is er dringend nood aan een richtingverandering.
De EU moet meer richting een landbouw- en voedselsysteem dat de aarde niet uitput, dat een duurzame toekomst aan de boeren garandeert en dat geen beslag legt op te veel vruchtbare gronden in het Zuiden. Gezond en lekker voedsel dat eerlijk geproduceerd wordt is het duurzame alternatief voor smakeloze eenheidsworst.
We praten erover met Marie-Hélène Aubert, Europarlementslid van de Franse Groenen, Dirk Barrez, journalist en auteur van “Koe 80 heeft een probleem”, en Vera Dua Vlaams parlementslid voor Groen!
Praktisch: Dinsdag 13 mei 2008 19.30 – 22.00 uur Provinciehuis Vlaams-Brabant, Provincieplein 1, 3000 Leuven Inschrijven: jan.mertens@groen.be Alle info: www.groen.be/avonden
Debat: Een nieuwe ethiek voor een oude planeet, 18 mei
Moeten China en India mee betalen voor de CO2 uitstoot? Wie beslist over het beheer van rivieren en oceanen? Wat hebben wij met de Kleine Eilandstaten of de Afrikaanse woestijnen te maken? Zijn wij verantwoordelijk voor de koolstofschuld uit het verleden? Wat zegt de milieuproblematiek over onze kijk op de mens en op de wereld?
Op zondag 18 mei – 14 u, met in het panel: Alma De Walsche (MO*) - inleiding / Koo van der Wal ( milieufilosoof, Nl) / Annick De Witt (Vrije Universiteit Amsterdam & Stichting wAarde, Nl) / Marian De Blonde (Universiteit Antwerpen) / Toon Vandevelde (Centrum Ethiek & Economie KULeuven). Jef Peeters (filosoof en hoofdredacteur Oikos) - moderator
Plaats: Sint-Baafsabdij Gent, ingang via Spanjaardstraat (vlakbij Machariuskerk en 300 m van treinstation Dampoort)
Op zondag 18 mei – 14 u, met in het panel: Alma De Walsche (MO*) - inleiding / Koo van der Wal ( milieufilosoof, Nl) / Annick De Witt (Vrije Universiteit Amsterdam & Stichting wAarde, Nl) / Marian De Blonde (Universiteit Antwerpen) / Toon Vandevelde (Centrum Ethiek & Economie KULeuven). Jef Peeters (filosoof en hoofdredacteur Oikos) - moderator
Plaats: Sint-Baafsabdij Gent, ingang via Spanjaardstraat (vlakbij Machariuskerk en 300 m van treinstation Dampoort)
Abonneren op:
Posts (Atom)