24 september 2008

Top 10 zuinigste wasmachines


Natuur en Milieu maakte een top 10 van de zuinigste wasmachines.

Methaantijdbom onder de Noordpool

Onder de Noordpool zitten grote hoeveelheden methaan. Nu de ijskappen smelten, vormt dat methaan een potentiële klimaattijdbom. Methaan is immers veel en veel krachtiger dan CO2.

Klimaat nekt Oegandese koffieteelt

De koffieteelt in Uganda kan over dertig jaar volledig verdwenen zijn als gevolg van de opwarming van de aarde. De Ugandese bevolking ondervindt nu al aan den lijve de gevolgen van de klimaatverandering. Dat blijkt uit een rapport van Oxfam.

Earth Overshoot Day


Gisteren was het Earth Overshoot Day. Dat wil zeggen dat de mens op die dag al had opgesoupeerd wat de aarde op een heel jaar produceert aan grondstoffen. Mondiaal hebben we nu 1,4 aardes nodig om de huidige levensstijl aan te kunnen houden. Elk jaar valt de Overshoot Day eerder op het jaar, en dat is zorgwekkend. Naast WWF/Ecolife reageerde ook Groen! op de Overshoot Day.

22 september 2008

Speel het 'Polar Palin'-spel


Onlangs werd de ijsbeer erkend als beschermde diersoort in de Verenigde Staten. Dat is niet naar de zin van Sarah Palin, de kandidaat voor het vicepresidentschap van de Republikeinen. Zij is gouverneur van Alaska, en wil die beslissing graag terugdraaien. Zo kan er opnieuw naar olie geboord worden. In dit spel kun je de ijsbeer helpen. Die probeert met een aantal dynamietstaven de olieputten uit te schakelen, maar Sarah Palin ligt op de loer...

19 september 2008

Groen bouwen is populair in India

De Indiase wetgeving over duurzaam en milieubewust bouwen is momenteel nog vrijwillig, maar toch is het land op dit gebied ‘groener’ dan veel ontwikkelde landen elders in de wereld. (IPS)

Dunste ijs aan Noordpool ooit?

Bijna nooit eerder was er zo weinig ijs aan de Noordpool.

Autarkische lantaarnpaal


Een lantaarnpaal die zijn eigen energie opwekt, het bestaat ondertussen. (EcoCool)

Congres landbouw en klimaat


Het klimaat wijzigt wereldwijd onder invloed van de uitstoot van broeikasgassen. Ook de landbouw is deels verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde. De directe uitstoot van broeikasgassen door de landbouw wordt geschat op ongeveer 13,5%. Neemt men ook de indirecte uitstoot mee in rekening, dan loopt het percentage op tot 17 à 32% van de totale uitstoot. Maar de impact van de mondiale landbouw kan kleiner. Biologische landbouw realiseert op een aantal vlakken nu al een positief verschil. Kunnen we ook in Vlaanderen stellen dat biolandbouw beter boert als het op klimaat aan komt? Hoe kunnen zowel de biologische als de gangbare landbouw in Vlaanderen hun impact op het klimaat verkleinen? En in welke mate speelt de keuze van de consument een rol in het klimaatdebat?Op dinsdag 14 oktober organiseert BioForum Vlaanderen een congresdag rond het thema 'Landbouw versus klimaat' in het Provinciehuis in Leuven. Voor het programma en de praktische details, zie hier.

15 september 2008

Earth Overshoot Day weer vroeger: 23 september 2008

Het Global Footprint Network in Oakland, USA, heeft 23 september 2008 uitgeroepen tot Earth Overshoot Day – de dag waarop de mensheid reeds alle hulpbronnen heeft geconsumeerd die de aarde dit jaar kan produceren. Het is weer vroeger; twee jaar geleden was het nog op 9 oktober.

12 september 2008

IJsbeer verrijst op rotonde Den Bosch


Vannacht heeft Acting Forward het betonnen kunstwerk ‘’ijsbeer van autobanden’’
geplaatst op de rotonde aan de Aartshertogenlaan in Den Bosch.
De ijsbeer gooit olievaten richting passerende auto’s.

10 september 2008

IJsbeerfilmpje

Oliekoorts in poolgebieden alarmeert wetenschappers

De opwarming van de aarde richt een ravage aan binnen de poolcirkels, en toch nemen de exploitatie van olie- en gasvoorraden, de scheepvaart en het toerisme er ongeremd toe. In het IJslandse Akureyri proberen wetenschappers deze week in allerijl een consensus te vinden over hoe het kwetsbare milieu van de poolgebieden beter kan worden beschermd. (IPS)

Zet mensenrechten centraal in het klimaatdebat


Op 9 september 2008 lanceerde Oxfam International het rapport 'Climate Wrongs and Human Rights'. Met dit rapport roept Oxfam de beleidsmakers op om de principes die vervat liggen in de Internationale Verklaring van de Rechten van de Mens centraal te stellen binnen de internationale klimaatonderhandelingen. Het recht op leven, veiligheid, voedsel, water en gezondheid worden ernstig geschaad door de klimaatverandering; een bedreiging voor de toekomst van de meest kwetsbare bevolkingsgroepen in vele ontwikkelingslanden. Het rapport kun je hier vinden.

09 september 2008

Groene ijsberen in Japanse zoo

In een zoo in Japan hebben de ijsberen een groen kleurtje gekregen. Dat komt door algen in het water.

08 september 2008

Nieuwe aanwijzingen voor band tussen klimaatverandering en orkanen

Uit een nieuwe studie blijkt dat er wel degelijk een band zou kunnen zijn tussen klimaatverandering en het toenemend aantal zware orkanen.

Gletsjers in de Pyreneeën zouden kunnen verdwijnen in 50 jaar

Volgens een nieuwe studie zouden de gletsjers in de Pyreneeën wel eens binnen de 50 jaar verdwenen kunnen zijn.

Betere bescherming poolgebieden nodig

Er komen steeds meer alarmerende berichten over de toestand van de poolgebieden. Er is nood aan nieuwe internationale regels om deze gebieden te beschermen, zo werd gezegd tijdens een VN-conferentie.

05 september 2008

Bereken je voedselvoetafdruk


Nu kun je heel handig je voedselvoetafdruk berekenen, en wel op deze site.

Forest Love

02 september 2008

Steun actie Wereldwinkels: stop met voedsel te gebruiken als brandstof!

Zeg nee tegen biobrandstoffen! Terwijl miljoenen mensen met moeite genoeg eten kunnen kopen, is de Europese Commissie van plan om voedsel als brandstof te gebruiken. Vraag de Belgische parlementsleden in het Europese Parlement “NEEN” te zeggen tegen biobrandstoffen! Onderteken de petitie voor 11 september, de dag waarop gestemd wordt over de biobrandstoffenrichtlijn in het Europees Parlement!

Alle info over deze actie van Oxfam Wereldwinkels kun je hier vinden.

01 september 2008

100 maanden om de planeet te redden


Onlangs werd de campagne 'One Hundred Months' gestart. We hebben nog 100 maanden om de planeet te redden. Lees hier alles over deze campagne.

Verslag lezing Pachauri in Gent


Voorbije zaterdag gaf Nobelprijswinnaar Rajendra Pachauri een lezing in Gent, waarin hij pleitte voor een matiging van de vleesconsumptie, om zo het klimaat te redden. Een verslag van deze lezing kun je hier vinden.

Geoengineering geen goed idee

Er wordt steeds meer over gesproken: "geoengineering". Daarbij gaat het om rechtstreeks grootschalige ingrepen van mens in het klimaatsysteem, om het zo een andere richting uit te sturen. Maar Greenpeace, en James Lovelock, zien dat niet zo goed zitten.

Noordpool voor het eerst omvaarbaar

Door het smeltende ijs is het voor de eerste keer in de menselijke geschiedenis mogelijk om met een schip helemaal rond de Noordpool te varen. De ijskap zou terechtgekomen zijn in een "dodelijke spiraal".