26 september 2007

Greenpeace over groene stroom


Greenpeace maakte een nieuwe update van haar vergelijking van de leveranciers van groene stroom.

Bespaar op energie in jouw huis



Wil je graag nog extra besparen op energieverbruik in jouw huis? Dat kan met de ecometer.

Komt er een rechtbank voor misdaden tegen de natuur?

In VN-middens wordt er gesproken over de oprichting van een internationale milieurechtbank.

Opnieuw jacht op ijsberen in Rusland?

Door de ondertekening van een verdrag tussen de VS en Rusland zou de jacht op ijsberen in Rusland opnieuw van start kunnen gaan.

Mens verantwoordelijk voor klimaatverandering

De BBC voerde een peiling uit bij 22.000 mensen in 21 landen over de klimaatverandering. En daaruit blijkt dat een grote meerderheid van de ondervraagden ervan overtuigd is dat de mens verantwoordelijkheid draagt.

Nederlandse jongeren willen beter klimaatbeleid

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat van de Nederlandse jongeren tussen de twaalf en 29 jaar 83 procent vindt dat maatregelen tegen de verandering van het klimaat snel nodig zijn.

"Denk meer aan klimaat dan aan Paris Hilton"

Dat zei Al Gore, in de marge van de discussie in de VN over de klimaatverandering.

VN-baas over klimaatbeleid

De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, ziet in de speciale zitting van de VN over de klimaatverandering een belangrijke stap vooruit.

24 september 2007

IJsbeer van de dag


Paus spreekt over klimaatverandering

Tijdens zijn eerste toespraak aan de algemene vergadering van de VN zal de paus het hebben over klimaatverandering. Hij beschouwt milieubescherming als een morele plicht voor de katholieke kerk.

Droogte in Hongarije verergerd door biofuel

De productie van biobrandstof en het verbranden van bijproducten uit de landbouw hebben mee een rol gespeeld in de ernstige droogte in Hongarije.

19 september 2007

ECOCOOL


Ben je op zoek naar steeds nieuwe uitdagende ecologische ideeën, dan kun je terecht op de blog ECOCOOL, de site voor coole ecologische concepten.

Effect klimaatverandering zal eerder gevoeld worden dan verwacht

Velen denken dat de echte effecten van de klimaatverandering pas binnen veel jaren zullen gevoeld worden. Dat zou wel eens anders kunnen zijn, volgens enkele wetenschappers in de aanloop naar de publicatie van het IPCC-rapport.

18 september 2007

Klimaatvluchteling gestrand in Friesland

Noordpoolijs dunner dan ooit

Grote stukken van het zeeijs aan de Noordpool is, vergeleken met 2001, al 50% dunner. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

LibDems willen Zero Carbon Britain

De Britse liberaal-democraten willen dat Groot-Brittannië 'zero carbon' wordt tegen tegen 2050.

Er is nog werk aan het gat in de ozonlaag...


Reeds 20 jaar is het protocol van Montreal nu in werking. Dat probeert die stoffen aan te pakken die leiden tot een aantasting van de ozonlaag. Het protocol was al zeer succesvol, maar we zijn er nog niet...

Een groendak, goed idee!

Er zijn allerlei voordelen aan een groendak. Het is niet alleen mooi, het betekent ook een bijzonder goede vorm van isolatie voor je huis.

Nederlandse minister wil klimaateffecten vleesconsumptie onderzoeken

De Nederlandse milieuminister Cramer wil laten onderzoeken wat de milieueffecten zijn van vervangingsstrategieën voor vlees. Een daarvan is beperking van de vleesconsumptie.

Culturele creatievelingen rukken op

De vrije markt kan steeds meer problemen niet oplossen. Er komt een radicale omslag. Met managers redden we het niet. We gaan naar een tijd waarin de immateriële wereld belangrijker wordt. Dan bedoel ik niet alleen het geestelijke, filosofische en religieuze, maar ook de immateriële waarden waarmee we dagelijks omgaan, zoals verantwoordelijkheid voor elkaar en levenskwaliteit. Dat zijn de woorden van een bankdirecteur...

14 september 2007

Waar zou je niet willen wonen?

Er is een rapport gemaakt over de tien meest vervuilde plaatsen ter wereld. Vier daarvan liggen in China en India. Ook in Rusland en in andere voormalige Sovjetstaten heeft de industrie grote gebieden zo goed als onleefbaar gemaakt. (IPS)

Impact klimaatverandering te vergelijken met nucleaire oorlog

Bij de voorstelling van het rapport "Strategic Survey 2007" van het gerenommeerde IISS werd ook verwezen naar de impact, in veiligheidstermen, van de klimaatverandering. Die impact werd vergeleken met een nucleaire oorlog. "The most recent international moves towards combating global warming represent a recognition ... that if the emission of greenhouse gases ... is allowed to continue unchecked, the effects will be catastrophic -- on the level of nuclear war."

Wordt de Middellandse Zee een zoute zee?

Dat zou wel eens het gevolg van de klimaatverandering kunnen zijn, volgens Italiaanse experts.

Diesel is slecht voor je hart

Mensen met een hartziekte lopen een groter risico door luchtvervuiling door diesel. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

Duurzame energie voor armoedebestrijding


Hoe kun je duurzame energie gebruiken voor de bestrijding van armoede? Je vindt enkele inspirerende voorbeelden in de nieuwe brochure van Wisions, een project van het Wuppertal Institut.

Nieuwe studie over klimaat en landbouw


Als gevolg van de klimaatverandering dreigt er een serieuze terugval voor de wereldlandbouw. En ook hier blijkt weer dat de ontwikkelingslanden relatief een zwaardere prijs zullen betalen. Dit is alles is te vinden in een nieuwe studie die deze week werd voorgesteld.

12 september 2007

Weer de peer


Greenpeace lanceerde vandaag een actie tegen de gloeilamp. Als we met zijn allen snel onze gloeilampen vervangen door zoveel mogelijk spaarlampen, dan kunnen we echt een verschil maken. Weer die peer dus!

IJsbeer van de dag


Biodiversiteit is ernstig bedreigd


Uit de voorstelling van de 'rode lijst' van bedreigde dier- en plantensoorten van de IUCN blijkt dat het met de biodiversiteit niet goed gesteld is. De situatie is alarmerend. 1 op 4 zoogdieren, 1 op 8 vogels, een derde van alle amfibieën en 70% van de planten is in gevaar.

Biobrandstoffen zijn niet de oplossing


Veel ecologische groepen uiten al langer twijfels bij de risico's van een strategie die zogenaamde biobrandstoffen te sterk zouden promoten. Zo zouden de voedselprijzen stijgen en zouden waardevolle natuurgebieden verdwijnen. Die stelling wordt nu ook bevestigd in een rapport van OESO, dat deze week uitlekte. Friends of the Earth reageerde al. Het rapport in kwestie kun je hier vinden.

Klimaatverandering als veiligheidsrisico?

Het Britse ministerie van Defensie heeft aan klimaatexperts gevraagd om in kaart te brengen op welke plaatsen van de wereld klimaatverandering zou kunnen leiden tot conflicten of veiligheidsrisico's.

Milieuwinst bedreigd door hogere consumptie

Het Nederlandse NMP (Milieu en Natuur Planbureau) heeft een nieuwe milieu- en natuurbalans gepresenteerd. Daaruit blijkt dat er de voorbije jaren vooruitgang is gerealiseerd, vooral door inzet van technische middelen. Toch worden de positieve resultaten beperkt door hogere individuele consumptie, onder meer op het vlak van energie.

Grijze walvis is er slecht aan toe

Het leek tot voor kort een succesverhaal, de terugkeer van de grijze walvis naar de Stille Oceaan. Nu blijkt dat het met deze walvissoort slecht gesteld is. Dat zou te wijten zijn aan een verminderde voedselvoorziening, mee als gevolg van de klimaatverandering.

10 september 2007

IJsbeer van de dag


2°C is te veel



Je vindt het steeds terug in beschouwingen over de klimaatverandering. Een stijging van meer dan 2°C moet vermeden worden. Over die twee graden heeft WWF nu twee speciale flyers gemaakt die alle informatie nog eens netjes op een rijtje zetten.

Hoe gaat Afrika om met klimaatverandering?

Hoewel Afrika veel minder heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de klimaatverandering, draagt zij wel grote gevolgen ervan. Over hoe Afrika daarmee om kan gaan, maakte SciDev een special.

IJsland stopt met walvisjacht

Vorig jaar was er nog veel over te doen, maar nu ziet het er gelukkig beter uit. De regering van IJsland heeft aangekondigd af te zullen zien van de walvisjacht.

Meer CO2 leidt tot minder dorstige planten

Uit nieuw onderzoek blijkt dat stijgende CO2-niveaus ertoe leiden dat planten minder water uit de bodem halen, waardoor er meer water in de rivieren zal terechtkomen. Het rivierenpeil zou zelf ook al stijgen door de klimaatverandering.

Het ziet er niet goed uit voor de ijsbeer...

Tegen 2050 zou 2/3 van alle ijsberen ter wereld verdwenen kunnen zijn, en dat zelfs bij gematigde schattingen over de impact van de klimaatverandering.

07 september 2007

IJsbeerfilmpje

BBC wil de planeet niet redden

Binnen de BBC bestonden plannen voor een TV-special over klimaatverandering. Onder de naam Planet Relief zouden een hele dag lang programma's over het milieu worden uitgezonden. Het idee is echter afgevoerd. Volgens de BBC is het niet hun taak om de wereld te redden...

Afrika zal het zwaarst getroffen worden door klimaatverandering

Dat werd in Pretoria verklaard door de wetenschappelijke adviseur van de Britse regering. Een bijkomende 70 miljoen Afrikanen zou in gevaar zijn door honger tegen 2080 als gevolg van de klimaatverandering.

Waste World Cup tournament

In het Britse Northhampton wordt een speciaal voetbaltornooi georganiseerd voor teams uit de afval- en recyclingsector.

Franse supermarkt zet voedselkilometers op product

De Franse supermarkt Casino zal voor haar eigen producten aangeven hoeveel kilometers het product tussen producent en supermarktschap heeft afgelegd. Behalve de 'voedselkilometers' zal op de etiketten ook de verbruikte hoeveelheid CO2 die nodig was om de verpakking te maken te zien zijn.

Gaat China hernieuwbaar?

China heeft een plan gepubliceerd voor een ambitieus beleid inzake hernieuwbare energie. China wil tegen 2010 10% en tegen 2020 15% van de energiebehoeften uit hernieuwbaar halen. (SciDev)

Global warming ook slecht voor het hart?

Een warmer klimaat is niet alleen slecht voor de ijsbeer, misschien is het ook wel slecht voor uw hart.

05 september 2007

IJsbeerfilmpje

Strijd tegen woestijnvorming krijgt te weinig aandacht


Dat zeiden milieuactivisten tijdens de VN-conferentie over verwoestijning in Madrid. (IPS) Meer informatie over deze conferentie kun je hier vinden.

IJskap Noordpool smelt opvallend snel

Experts zijn geschrokken van de mate waarin de ijskap aan de Noordpool smelt. Deze zomer lijkt alles wel heel erg snel te gaan. Een oppervlakte tweemaal zo groot als Groot-Brittanië zou op een week tijd verdwenen zijn.

Nieuwe studie over luchtvaart en klimaatbeleid


Friends of the Earth liet een studie uitvoeren door het Tyndal Centre for Climate Change Research naar de rol van de luchtvaartsector in het bereiken van duurzame energie- en klimaatdoelstellingen. Uit het rapport blijkt dat het voorstel om luchtvaartemissies op te nemen in het EU-emissiehandelssysteem niet zal volstaan als oplossingsstrategie. Een Nederlandse samenvatting van de studie kun je hier vinden.

Italië wil inpluggen op zonne-energie

Tot nu toe liep Italië wat achterop als het over duurzame energie ging. Maar daar zou nu verandering in kunnen komen. Met het juiste beleid zou het land tegen 2020 zo'n 5-10% van haar energiebehoefte kunnen invullen met zonne-energie.

Kan biolandbouw ook duurzame energie produceren?

In Nederland is onderzocht of ook de kleinere biologische sector een rol kan spelen in een duurzaam energiebeleid. Biologische bedrijven zijn vaak te klein om zelf rendabel in kleine installaties voor biobrandstof of vergisting te kunnen investeren. Er is nood aan een andere strategie, waarbij vergisting en kleinschalige biobrandstofproductie als draaipunt dienst kunnen doen.

04 september 2007

WWF op Second Life


Het WWF heeft op Second Life een speciaal 'conservation island' gemaakt. Ben je al thuis op Second Life, of wil je graag eens rondsnuffelen op dit speciale verlaten eiland, dan kun je hier terecht.

Duurzame boerderij op het water


In New York kun je de Science Barge aantreffen. Dat is een duurzame boerderij in de stad, die gebouwd is op een schuit. De boerderij haalt haar energie onder meer van de zon en de wind. Er wordt voedsel geproduceerd zonder CO2-emissies, en zonder afval.

De wereld rond op zonne-energie


De Zwitser Louis Palmer trekt met een speciale auto, aangedreven via zonne-energie, de wereld rond. Daarmee wil hij meer aandacht vragen voor deze vorm van energie. Je kunt de belevenissen van de Solartaxi volgen via een speciale site.

"100 mile diet"

Het is een nieuwe vorm van dieet: een jaar lang alleen maar producten eten die uit een straal van '100 miles' komen. In de feiten betekent dat onder meer veel aandacht voor seizoensgebonden producten die weinig of niet moeten getransporteerd worden. Er is ook een speciale website voor de 100 mile diet (Local Eating for Global Change).