31 oktober 2007

IJsbeerfilmpje

Nieuw GEO4-rapport van UNEP


Twintig jaar na het beroemde Brundtland-rapport publiceerde het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) vorige week een nieuw groot rapport, de Global Environment Outlook (GEO4), over de toestand van het milieu wereldwijd. Er zijn enkele positieve ontwikkelingen te melden, maar tegelijk blijven er erg veel redenen tot ongerustheid. Er is nood aan een serieuze koersverandering, onder meer op het vlak van klimaatbeleid.

Klimaat op Second Life


Second life heeft een nieuwe klimaatontmoetingsplaats. Op OneClimate Island leer je hoe jij je steentje kan bijdragen aan een beter klimaat. Iedereen is er welkom. Je hoeft enkel naar Second Life te surfen. Daar kies je een avatar (je virtuele ik) en ontdek je samen met hem een levenstijl die minder CO2 produceert.

Kom ook naar Climate Action Day


Op zaterdag 8 december is er een grootse klimaatactie in Brussel. Ter gelegenheid van de Climate Action Day is er een manifestatie en een klimaatconcert. Aan iedereen wordt gevraagd om op die dag een klimaatdaad te verrichten.

Kan zonne-energie de armen helpen?

Er is nog een enorm potentieel voor zonne-energie. En met een ruime uitbouw ervan zouden ook miljoenen armen overal ter wereld kunnen geholpen worden. Met een gericht investeringsplan moet dat doel een beetje dichterbij kunnen komen. En er zijn al goede voorbeelden.

CO2-concentratie stijgt sneller dan verwacht

Dat zeggen enkele wetenschappers. De snelheid waarmee zij tussen 2000 en 2006 toenam heeft zich niet eerder voorgedaan sinds het begin van de waarnemingen in 1959. De huidige CO2-concentratie is met een waarde van 381 ppm (delen per miljoen) de hoogste van de afgelopen 650.000 jaar.

Gaan we naar een antiklimaatregering?


De regeringsonderhandelingen lopen nog steeds door. Maar de milieubeweging en de groene partij zijn niet erg gerust in de afloop van de gesprekken. Zo voerde Greenpeace al actie in de Wetstraat. Er kwam ook een negatieve reactie van de Bond Beter Leefmilieu. En ten slotte sprak ook Groen! een negatief oordeel uit over het onderhandelingswerk.

20 oktober 2007

Donderdag Veggiedag


De organisatie EVA lanceert vandaag de nieuwe campagne "Donderdag Veggiedag". Met de Donderdag Veggiedag willen zij zoveel mogelijk mensen stimuleren om van donderdag hun vaste vegetarische dag te maken. De site van Donderdag Veggiedag is speciaal opgezet voor mensen die nog weinig of niet met vegetarische voeding vertrouwd zijn en graag wat tips krijgen om hun eerste stapjes te zetten. Je vindt er alvast recepten, kooktips, eetadressen.

17 oktober 2007

Planeet wint de Nobelprijs

Zo reageert het gerenommeerde Worldwatch Institute op de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan Al Gore en het IPCC.

Tijd voor beter beleid voor de Noordpool

Het is tijd dat de industrielanden hun gedrag aanpassen, anders ziet het er voor de Noordpool slecht uit. Dat zegt de Brit Glenn Morris. Een citaat: "It is almost as if we all know that a meteorite will hit Earth in about 10 years' time and entirely change our climate and wipe out countless millions of people. Yet still we continue to behave as if by some miracle it might just miss us."

15 oktober 2007

People for Earth gaat van start


Vandaag werd het project People for Earth voorgesteld aan de pers. People for Earth heeft heel wat speciale plannen, zoals de organisatie van Art for Earth-concerten, onder meer op de Climate Action Day op 8 december, en het opstarten van een speciale website.

12 oktober 2007

IJsbeer van de dag


Britse gemeente is officieel vrij van plastic zakken


De Britse gemeente Modbury is officieel de eerste Plastic Bag Free Town.

Vijftien jaar conflict kost Afrika 300 miljard dollar


Conflicten hebben de Afrikaanse ontwikkeling ongeveer 300 miljard dollar gekost tussen 1990 en 2005, volgens een nieuwe studie van Oxfam International, IANSA en Saferworld. Dat bedrag stemt overeen met wat de internationale hulpverlening in diezelfde periode heeft ontvangen.

Ecologische bouwtechnieken als antwoord op orkanen

In Cuba leert men mensen die hun huis door een orkaan kwijtraakten hoe ze op basis van lokale materialen die ecologisch duurzaam zijn goedkope en stevige woningen kunnen bouwen. Het project is een succes. (IPS)

Wereld moet klaar staan om meer rampen op te vangen

Dat zegt de VN. De kans is groot dat, onder meer door de klimaatveranderin, er de volgende jaren meer rampen zullen voorkomen (b.v. overstromingen of hittegolven). Het is belangrijk dat de internationale gemeenschap zich daar beter op voorbereidt. Dat is een onderdeel van een globale strategie als antwoord op de klimaatverandering.

Klimaatverandering sneller dan gevreesd?

Binnenkort komt een belangrijk rapport van het IPCC uit dat een nieuwe synthese maakt van de stand van zaken op het vlak van klimaatverandering. Volgens een Australische klimaatwetenschapper is de kans groot dat dat rapport zal aangeven dat we nu al, tien jaar eerder dan verwacht, kritische drempels hebben overschreden op het vlak van klimaatverandering.

11 oktober 2007

Stop EPA's


Steun de acties tegen de EPA's van 11.11.11. Alle informatie kun je hier vinden.

08 oktober 2007

Tentoonstelling Melting Ice


Het Internationaal Pooljaar laat de kunstwereld allerminst koud. Veertig internationale kunstenaars vragen aandacht voor de opwarming van de aarde. Hoe verandert precies het klimaat? Wat zijn de politieke implicaties? En hoe kan duurzame ontwikkeling bijdragen tot vrede? Nee, kunst kan de wereld niet redden. Ze houdt ons wel een spiegel voor. Ga eens langs in het Paleis voor Schone Kunsten voor de tentoonstelling Melting Ice.

ECOVER wint Award Duurzaam Ondernemen


Het toonaangevende bedrijf Ecover ontving op 2 oktober de award voor duurzaam ondernemen.

6 oktober is 'Ecological Debt Day'

Dat maakten WWF en Ecolife bekend. Vanaf 6 oktober gaat de wereld in het rood. Op die dag hebben we immers al alles opgebruikt wat het biologisch systeem op Aarde op één jaar kan opbrengen. Vanaf die dag leven we niet meer van de intresten van de Aarde, van de jaarlijkse hoeveelheid aan natuurlijke opbrengsten, maar knabbelen we al aan het kapitaal van de Aarde, aan de totale biocapaciteit. Met alle gekende gevolgen: het verdwijnen van bossen, het uitsterven van planten- en diersoorten, en vooral, de verandering van het klimaat. (Meer informatie hierover kun je vinden bij het Global Footprint Network.)

Landen betalen om niet te ontbossen?

Het klinkt raar, maar misschien is het zo gek nog niet. Onder andere wetenschappers denken volop na over manieren om landen die na houtkap zorgvuldig herplanten of hun bossen gewoon laten staan, daarvoor te belonen. (IPS)

Productie agrobrandstoffen kan bijdragen tot meer broeikasgassen

Dat blijkt uit een nieuwe studie. De extra emissies hangen samen met het gebruik van meststoffen. (SciDev)

Ontbossing leidt tot meer overstromingen

Het verdwijnen van bossen in de ontwikkelingslanden verhoogt het risico op ernstige overstromingen. Dat blijkt uit een nieuwe studie. (SciDev)

02 oktober 2007

IJsbeerfilmpje

Hoeveel dieren eet de Belg tijdens zijn of haar leven?


Dat wilde de organisatie EVA graag weten naar aanleiding van de wereld vegetarisme dag. De Belgen zitten in de top 5 van de vleesconsumptie. Wil je graag te weten komen hoeveel dieren jij zelf al opat, dan kun je dat hier berekenen.

Groei Latijns-Amerika is weinig duurzaam

Latijns-Amerika heeft de grootste biodiversiteit ter wereld, maar de economie verwoest ecosystemen en beschermde gebieden, waarschuwen milieudeskundigen. Het feit dat in veel landen linkse regeringen aan de macht zijn, verandert daar niets aan. (IPS)

Acties tegen palmolie hebben effect

Zogenaamde 'biobrandstoffen' op basis van palmolie zijn niet zo 'eco' als ze wel lijken. Milieugroepen maken zich ernstig zorgen over de grootschalige ontbossing die het gevolg is van de aanleg van plantages van palmolie. De geuite kritiek begint ook effect te krijgen: de vraag naar palmolie is minder groot geworden.

Noordpoolijs gaat snel achteruit

De achteruitgang van het ijs aan de Noordpool wordt stilaan dramatisch, volgens wetenschappers.

Klimaatmars komt aan in London



Een speciale klimaatmars, met als motto 'Cut the Carbon' vertrok op 14 juli in Noord-Ierland, en kwam ondertussen aan in London, het eindpunt.

De oude meesters helpen het klimaat

Door het bestuderen van schilderijen van oude meesters hopen wetenschappers meer te weten te komen over klimaatverandering.

Exki laat ecologische voetafdruk berekenen

Het bedrijf Exki, bekend voor de snelle en gezonde hap, gaat een samenwerking aan met WWF. Die houdt onder meer in dat de ecologische voetafdruk van het bedrijf zal berekend worden.

Groene daken en muren goed voor klimaat

Groene daken en muren zijn een goed idee. Ze zijn in staat de temperaturen in een stad met 3,6 tot 11,3°C te koelen.