Op zoek naar voorstellen, ideeën, verhalen, feiten en beelden die een uitweg bieden uit de klimaatchaos
15 december 2010
19 november 2010
Natuurrampen vermijden door betere internationale samenwerking
Klimaatverandering zorgt ervoor dat het aantal natuurrampen blijft stijgen. Daardoor verliezen jaarlijks heel wat mensen het leven of geraken ze gewond. Bovendien veroorzaken natuurrampen verregaande sociale en economische verstoringen. Het bureau International Strategy for Disaster Reduction van de Verenigde Naties (ISDR) streeft ernaar het risico op natuurrampen te verminderen. (MO)
Coworking, een nieuwe manier van werken
The Hub Brussels, een duurzaam coworkingkantoor in Elsene, biedt ruimte aan creatieve ondernemers om samen te werken, ideeën uit te wisselen en evenementen te organiseren.
De vervuiler betaalt... de milieuproblemen
Eind november gaat de volgende UN Climate Change Conferentie van start, ditmaal te Cancún, Mexico. Daar zal ongetwijfeld de financiering van aanpassingen aan de klimaatsverandering aan bod komen. Een gesprek met Brigitte Gloire, Experte Oxfam-Solidariteit 'Klimaat en Duurzame Ontwikkeling'.
Blauwvintonijn met uitsterven bedreigd
Voor de landen die in de oostelijke Grote Oceaan op tonijn vissen, geldt 62 dagen per jaar een vangstverbod. Milieuactivisten stellen echter dat dat onvoldoende is om de overleving van de bedreigde vissoort zeker te stellen.
01 oktober 2010
De lange weg naar verantwoorde kledij
Een groot deel van de landbouw, industrie en handel heeft tot doel ons van kleding te voorzien. Helaas bestaan in die sector behoorlijk wat mistoestanden, met name wanneer het lageloonlanden betreft. Een aantal organisaties probeert daar iets aan te doen.
Eerlijke handel van het Zuiden voor het Zuiden
De website van het Trade for Development Centre is een bron van steeds meer waardevolle informatie over eerlijke handel. Geregeld kunnen er nieuwe grondige studies over een aspect van fairtrade worden gedownload. Laatste in de rij is een publicatie over eerlijke Zuid-Zuidhandel. Creëert dit geen gevaar voor een eerlijke handel met verschillende snelheden of is het gewoon een aangepaste versie van een concept uit het Noorden?
Wie wordt rijk van biodiversiteit?
Kunnen bedrijven vrij planten en dieren commercialiseren die ze uit de bossen van andere landen halen, en hoe moeten de bewoners van die wouden vergoed worden? Die vraag staat centraal bij de discussie over het zogenaamde Access and Benefits-Sharing ('toegang en het verdelen van de opbrengsten' - ABS). De internationale gemeenschap werkt aan een protocol over de kwestie, dat een onderdeel zou moeten worden van de Conventie over Biodiversiteit. Die conventie uit 1993 moet helpen de natuurlijke rijkdom op aarde te bewaren.
Grondwater onder druk
Wereldwijd wordt er meer grondwater gebruikt dan op natuurlijke wijze weer wordt aangevuld.
Obama niet gelukkig met klimaatpolitiek
De Amerikaanse president Barack Obama vindt de huidige Amerikaanse klimaatpolitiek niet ambitieus genoeg. In een interview met het magazine Rolling Stone kondige hij aan volgend jaar ernstig werk te maken van klimaatmaatregelen. (IPS)
15 september 2010
"Vrouwen genegeerd in strijd tegen klimaatwijziging"
Vrouwen worden te weinig betrokken bij plannen om de klimaatwijziging tegen te gaan. Dat stellen ngo's aan de vooravond van de VN-top over de Millenniumdoelstellingen. (IPS)
Met oregano minder methaanuitstoot?
Een koe produceert methaangas, en dat gas is een belangrijk broeikasgas. Er wordt nu gezocht naar vormen van veevoer die tot minder methaanvorming leiden. En daar zou oregano een belangrijke rol in kunnen spelen.
Oplaadpunt voor luchtfietsen
Nederland is een fietsland. Fietsbanden hebben lucht nodig en daar komen mensen vaak pas onderweg achter. Daarom ontwikkelde ondernemer Friederich Meijer uit Zwolle de AirForce, een robuuste fietspomp voor de openbare ruimte. In een zucht zit er in elk type fietsband weer voldoende lucht voor een fijne tocht. De buitenfietspomp is inmiddels zo’n succes dat hij ook in België en Duitsland langs de weg staat.
03 september 2010
Worden ontwikkelingsprojecten ‘klimaatbestendig’?
De ‘vergroening' van de Belgische ontwikkelingssamenwerking zit in een stroomversnelling. Op vraag van DGOS (Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking) speelt KLIMOS (Onderzoeksplatform klimaat en ontwikkelingssamenwerking) daarin een grote rol.
Klanten willen tapwater
Meer dan de helft van de Nederlanders wil in een restaurant, naast de koffie of de wijn, kraanwater kunnen drinken i.p.v. verpakt bronwater. Dit blijkt uit onderzoek van WeTapWater.nl.
Ecologische landbouw, het antwoord op honger
‘Om het hongerprobleem effectief op te lossen en het klimaat te redden, moeten we dringend ecologische landbouwtechnieken ontwikkelen.’ Zo klonk het pleidooi van de Speciale VN-Rapporteur voor het Recht op Voedsel Olivier De Schutter op een internationaal seminarie over agro-ecologie eind juni in Brussel.
06 augustus 2010
29 juli 2010
Amerikaanse Senaat schuift klimaatwet op lange baan
De regering-Obama kon met succes een hervorming van de gezondheidszorg en een herziening van het financiële systeem doorvoeren, maar dreigt nu haar tanden stuk te bijten op een klimaatwet. De Democraten stellen de stemming van de wet uit tot na het reces in augustus, maar waarschijnlijk schuift alles op naar volgend jaar. (IPS)
28 juli 2010
De ecologische computer
Hoewel een computer op het eerste gezicht ecologisch ongevaarlijk lijkt, is hij zeer energieverslindend en produceert hij veel afval. Er bestaan oplossingen om hem groener te maken, ook al zijn die niet perfect. (Site DO)
23 juli 2010
EU-verkeer wordt nog niet groener
Er zijn geen vooruitzichten dat de Europese automobielsector erin zal slagen om haar uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen met 80 procent te verminderen tegen 2050. Dat blijkt uit gegevens van het Europees Milieu Agentschap.
15 juli 2010
04 juli 2010
Arabische regio onderschat klimaatcrisis
Het Midden-Oosten neemt klimaatverandering niet ernstig. Dat zegt Mari Luomi, onderzoekster aan het Fins Instituut voor Internationale Zaken. De Arabische staten hebben wel het Kyotoprotocol en de VN-Klimaatconventie ondertekend, maar dat vertaalt zich niet in engagementen. (MO)
Meer voedsel produceren samen met de natuur
De landbouwers zelf hebben de kennis voor een grotere productie van voedsel, en niet zozeer de voedsellaboratoria. Dat zegt Olivier De Schutter. (IPS)
Hoe staat het met de voetafdruk van een banaan?
Dat valt nog wel mee. En zeker als je kiest voor Fair Trade.
24 maart 2010
17 maart 2010
15 maart 2010
Earth Hour 2010
Wie is Darth Fladder?
Dat is de vraag die België de komende twee weken zal bezighouden. Deze duistere deugniet roept België op om massaal deel te nemen aan Earth Hour 2010, de wereldwijde actie van WWF waarvoor duizenden Belgen, bedrijven, verenigingen, steden en gemeenten op 27 maart 2010 van 20u30 tot 21u30 alle lichten zullen doven. Met de actie wil WWF een positief statement maken tegen de klimaatverandering, en tonen dat we door samen te werken wel degelijk een verschil kunnen maken.
Dat is de vraag die België de komende twee weken zal bezighouden. Deze duistere deugniet roept België op om massaal deel te nemen aan Earth Hour 2010, de wereldwijde actie van WWF waarvoor duizenden Belgen, bedrijven, verenigingen, steden en gemeenten op 27 maart 2010 van 20u30 tot 21u30 alle lichten zullen doven. Met de actie wil WWF een positief statement maken tegen de klimaatverandering, en tonen dat we door samen te werken wel degelijk een verschil kunnen maken.
24 februari 2010
Bedrijven moeten duurzaam consumeren makkelijk maken
Bedrijven moeten vooral hun core business verduurzamen. Dit is een van de conclusies uit de derde meting van het Duurzaamheidkompas, een periodiek onderzoek onder 479 respondenten naar trends in de Nederlandse publieke opinie over de meest actuele duurzaamheidthema’s.
Elektronische afvalbergen overspoelen opkomende landen
De afvalbergen van elektronica groeien wereldwijd met 40 miljoen ton per jaar, blijkt uit een nieuw VN-rapport. In China, India en Zuid-Afrika wordt de hoeveelheid e-waste in het volgende decennium twee tot vijf keer zo groot.
Voor het rapport, klik hier.
$2.2 triljoen aan milieuschade door grote bedrijven
Milieuvervuiling door de grote bedrijven bedraagt wereldwijd 1/3 van hun winst. Dit is de schokkende conclusie van een groot (nog) ongepubliceerd rapport van de VN. Onderzoek in opdracht van de VN naar de grootste drieduizend bedrijven van de wereld heeft uitgewezen dat deze bedrijven in 2008 gezamenlijk voor $2.2 triljoen aan milieuschade hebben veroorzaakt.
Hoe veranderen dieren als gevolg van klimaatverandering?
Waardoor is een dier groot of klein? Een van de verklaringen kan de klimaatverandering zijn.
Kopenhagen-engagement volstaat niet om klimaatdoel te halen
De toezeggingen (op vrijwillige basis) die een aantal landen gedaan hebben na de conferentie van Kopenhagen volstaan niet om de klimaatverandering binnen de 2°C te houden, dat blijkt uit een nieuwe studie van de VN.
Voor het originele bericht, klik hier.
17 februari 2010
Opvolger van de spaarlamp dient zich al aan
We zijn nauwelijks begonnen aan de omschakeling van gloeilampen naar spaarlampen, of er is al een nieuwe kaper op de kust: de nanovezellamp bevat geen giftige stoffen, is veiliger en geeft een warmer, aangenamer licht dan spaarlampen. (IPS)
Medisch afval kan fors minder
De hoeveelheid medisch afval kan fors worden teruggedrongen door betere scheiding van afval, recycling en voorlichting van medisch personeel. Ook het uitwisselen van kennis kan hieraan bijdragen. Dat is een van de uitkomsten van de eerste European Medical Waste Conference, die op 2 en 3 februari werd gehouden in Amsterdam.
Klimaat Noordpool verandert snel
De klimaatverandering heeft een grote invloed op het Noordpoolgebied, dat blijkt uit recente studies.
Kindslavernij lust ik niet
De meeste chocolade in de Belgische winkelrekken is niet kindvriendelijk. In West-Afrika werken meer dan 100.000 kinderen onder wat men “de ergste vormen van kinderarbeid” noemt. Naar schatting 10.000 kinderen zijn het slachtoffer van kinderhandel. In de chocolade die we elke dag eten vind je cacao die geproduceerd wordt op basis van dit soort kinderuitbuiting. Meer info over de campagne van Oxfam Wereldwinkels.
10 februari 2010
'Tipping points' voor klimaatverandering moeilijk voorspelbaar
Uit nieuw onderzoek blijkt dat het moeilijker te voorspellen valt wanneer voor het klimaat belangrijke 'tipping points' zullen plaatsvinden. Het wordt zo nog moeilijker in te schatten wanneer mogelijk erg gevaarlijke veranderingen eraan komen.
01 februari 2010
Organisaties vragen om minder consumptie vlees, zuivel en vis
Veertien Nederlandse maatschappelijke organisaties op het gebied van ontwikkeling, eerlijke handel, milieu, dierenwelzijn en natuurbehoud dringen aan op regelgeving die de overconsumptie van dierlijke eiwitten ontmoedigt en de veehouderij verduurzaamt.
Klimaatverandering, drijfveer voor duurzame consumptie?
Kan het groeiende besef van de klimaatverandering zorgen voor een doorbraak voor duurzame consumptie?
18 januari 2010
VN-rapport klaagt lot inheemse volken aan
Inheemse volken over de hele wereld zijn nog steeds het slachtoffer van discriminatie en misbruik door overheden en private bedrijven, zo blijkt uit een rapport van de Verenigde Naties. (IPS)
Gezocht: vee zonder methaanuitstoot
Op de Riswick-boerderij, vlakbij de grens met Nederland, willen wetenschappers van de Universiteit van Bonn op zoek gaan naar koeien die minder co2 uitstoten. (IPS)
Worldwatch: Consumeercultuur moet op de bon
Zonder een cultuurverschuiving waarin duurzaamheid boven consumeergedrag wordt verkozen, zal geen enkele toezegging van de overheid of technologische vooruitgang genoeg zijn om de mensheid te redden van een onacceptabel groot milieu- en klimaatrisico, aldus het Worldwatch Institute in het jaarlijkse rapport, State of the World 2010. Het rapport benoemt ‘consumentisme’ als een culturele oriëntatie die mensen leidt naar het vinden van tevredenheid, betekenis en acceptatie via consumptie.(INSnet)
European Green City Index
Naast het analyseren van de resultaten en doelstellingen van steden op vlak van milieu en strijd tegen de klimaatverandering, maakt de European Green City Index ook de verschillen duidelijk. De studie beoordeelt 30 steden op 8 categorieën: CO2-emissies, energie, gebouwen, transport, water, luchtkwaliteit, afval, ruimtelijke ordening en milieubeleid.
IJs Noordpool smelt sneller
Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het ijs van de Noordpool sneller smelt. Het smeltseizoen duurt nu al 20 dagen langer dan 30 jaar geleden.
06 januari 2010
JNM wenst Vlaanderen een duurzame toekomst
Op 5 januari hebben enkele jongeren van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) een kerst- en nieuwjaarsgeschenk overhandigd aan de Vlaamse minister van Leefmilieu en Natuur Joke Schauvliege. (MO)
04 januari 2010
Microsoft ontwikkelt ecologische tegenhanger van Google maps
Microsoft heeft samen de EU "Eye on Earth" gelanceerd, een tegenhanger voor Google Maps die onder meer informatie weergeeft over de lucht- en waterkwaliteit. (IPS)
Abonneren op:
Posts (Atom)