Op zoek naar voorstellen, ideeën, verhalen, feiten en beelden die een uitweg bieden uit de klimaatchaos
17 december 2007
Our moral footprint
Vaclav Havel publiceerde een tijdje terug een opiniestuk over de klimaatverandering, waarin hij het heeft over de morele uitdaging die deze verandering betekent.
Klimaat geen luxeprobleem in Afrika
De groene Nobelprijswinnares Wangari Maathai stelde het vorige week nog eens duidelijk: voor het Zuiden zijn de milieukwesties geen luxeproblemen, maar vaak wel een zaak van leven en dood.
De Ecolizer
OVAM heeft voor ontwerpers een handig instrument gemaakt om hen te helpen in hun keuzes voor 'ecodesign': de Ecolizer.
14 december 2007
12 december 2007
Europese Groenen in Bali
De Europese Groenen hebben een speciale website over de klimaatconferentie in Bali.
Adopteer een kerstboom
In de Nederlandse huiskamers staan met kerst in totaal 9 miljoen kerstbomen. Waarvan het grootste deel na oud en nieuw wordt afgedankt. Waarom niet meerdere jaren met één boom doen? Bij een biologische kwekerij in Leusden kun je een kerstboom adopteren. In januari gaat-ie weer terug de grond in, en volgend jaar tegen kerst haal je dezelfde boom weer op.
Milieudefensie maakt zich zorgen over EU-beleid biobrandstoffen
Uit een voorstel van de Europese Commissie waar Milieudefensie over beschikt, blijkt dat Europa niet van plan is het gebruik van biobrandstoffen duurzamer te maken. De plannen hebben negatieve gevolgen voor het milieu en kunnen ook tot problemen leiden bij de lokale bevolking in productielanden.
Duurzame energie kent forse groei
Uit een nieuwe studie van het Renewable Energy Policy Network blijkt dat er een forse groei is van de duurzame energiesystemen. Zo kende de windenergie in 2006 een groei van 25-30% en van fotovoltaïsche cellen van 50-60%.
Klimaatprobleem ligt op ons bord
Uit een nieuwe documentaire blijkt dat vlees eten even schadelijk is als autorijden.
07 december 2007
Een thermometer in Bali
Onder het motto “Don’t cook the climate” plaatste Greenpeace een gigantische thermometer voor de vergaderzalen van de klimaattop in Bali. De 6,7 meter hoge thermometer zal er de volgende 2 weken blijven staan.
06 december 2007
Bali op Second Life
Wil je graag mensen ontmoeten op "OneClimate Island", dan kan dat op Second Life.
Milieudefensie presenteert klimaatkaart
Milieudefensie maakte een kaart waarop te zien is hoe elke Nederlandse gemeente het doet op het vlak van klimaatbeleid.
150 miljoen bedreigd door overstromingen
Tot 150 miljoen mensen in de grote kuststeden worden bedreigd door overstromingen tegen 2070, meer dan drie keer zoveel als nu, zo blijkt uit een recent rapport van de OESO.
Bangladesh zoekt steun voor mangrove
Bangladesh is op zoek naar noodhulp om de mangrovebossen te beschermen die ernstig beschadigd zijn door de recente cycloon.
EcoChic
Een antislipmat die gemaakt is van oude schoenzolen, een zetel uit gerecycleerd karton of een stoel met een FSC-label, een energiezuinige designkeuken, een CO2-neutrale boot of fiets... Ziedaar enkele van de inspirerende ontwerpen die in november te zien waren op de Ecochic-tentoonstelling van het Centrum Duurzaam Bouwen.
05 december 2007
30 november 2007
28 november 2007
Getuigenissen over klimaatverandering
Friends of the Earth maakte een nieuw rapport met daarin negen getuigenissen van gemeenschappen, over de hele wereld, die in hun onmiddellijke omgeving de gevolgen van klimaatverandering aan den lijve ondervinden. Inheemse volkeren, vrouwen, lokale overheden, boeren, kleine ondernemers en vissers spreken over hun ervaringen in Honduras, Peru, Brazilië, Mali, Swaziland, Groot-Brittannië, Australië, Maleisië en Tuvalu.
Win kaarten voor klimaatconcert
Op zaterdag 8 december is het Climate Action Day in Brussel. Met velen komen we dan op straat voor een beter klimaat en een rechtvaardig klimaatbeleid. Die dag is er ook een heus klimaatconcert. En daarvoor kun je bij Groen! kaarten winnen. Doen!
Behoor jij ook bij de 'cultureel creatieven'?
Weer een nieuwe term, de 'cultureel creatieven'. Het zou hier gaan om vele miljoenen mensen die op een gelijkaardige wijze denken over de wereld en die globaal maatschappelijk engagement koppelen aan persoonlijk welzijn. De culturele creatieven zijn politiek, etnisch en maatschappelijk niet te klasseren en zouden, indien ze eindelijk het woord zouden nemen, de ontbrekende schakel kunnen zijn tussen cultuur en duurzame ontwikkeling. Misschien ook wel iets voor jou?
Stoppen met doorspoelen kan de wereld redden
We moeten afstappen van conventionele toiletten die uitwerpselen met veel water wegspoelen: het milieu en de wereldgezondheid zullen er wel bij varen. Dat is de belangrijkste boodschap van de eerste Wereldtoilettop die zondag werd afgerond in het Zuid-Koreaanse Seoul. (MO)
Stoppen met doorspoelen kan de wereld redden
We moeten afstappen van conventionele toiletten die uitwerpselen met veel water wegspoelen: het milieu en de wereldgezondheid zullen er wel bij varen. Dat is de belangrijkste boodschap van de eerste Wereldtoilettop die zondag werd afgerond in het Zuid-Koreaanse Seoul. (MO)
Oxfam waarschuwt voor toenemend aantal natuurrampen
Er was de voorbije dagen veel aandacht voor in het nieuws. Oxfam maakte een rapport over het toenemend aantal natuurrampen, onder meer door de klimaatverandering. Het zijn de armsten die het grootste slachtoffer zijn. Het antwoord moet niet noodzakelijk meer noodhulp zijn. Er zou integendeel veel meer moeten worden geïnvesteerd in maatregelen die gericht zijn op 'adaptatie', waardoor mensen zich op structurele wijze zelf kunnen beschermen tegen de gevolgen van het veranderend klimaat.
UNDP-rapport vraat aandacht voor gevolgen klimaatverandering voor de armsten
In haar nieuwe rapport vraagt het ontwikkelingsprogramma van de VN, de UNDP, meer aandacht voor de gevolgen van de klimaatverandering voor ontwikkeling. Onder meer op het vlak van armoedebestrijding, voedsel, gezondheid en onderwijs kunnen de gevolgen groot zijn. Het rapport heeft als naam "Fighting climate change: Human solidarity in a divided world". De politici van deze planeet hebben nog tien jaar om catastrofes in ontwikkelingslanden af te wenden, zo stelt UNDP (IPS). Bekijk ook het speciale filmpje van UNDP.
21 november 2007
Nieuwe insecten door warmer klimaat
Europa heeft als gevolg van de klimaatverandering steeds vaker te maken met nieuwe insectensoorten. Deskundigen maken zich zorgen over de gevolgen voor volksgezondheid. (IPS)
Afrika is vergeten continent in klimaatdebat
Dat zegt Yvo De Boer, hoofd van het klimaatprogramma van de VN. Afrika zal heel sterk getroffen worden door het veranderende klimaat, maar krijgt momenteel veel te weinig steun om er efficiënt op te kunnen reageren.
Klimaatvriendelijke computer in houten kast
Een energiezuinige computer met een houten in plaats van een stalen of plastic kast. Ziedaar de Turtle Step, een klimaatvriendelijke computer die qua prestaties niet onderdoet voor een vergelijkbaar model uit het verre oosten of Amerika. Minder onderdelen vervoeren over de hele wereld scheelt weer een stuk op het vlak van de CO2-uitstoot.
Europa weegt zwaar op de planeet
De groeiende economische kracht van de Europese Unie heeft er de voorbije 30 jaar toe geleid dat de ecologische druk op de planeet is verdubbeld. Dat zegt WWF in een nieuw rapport. Als alle aardbewoners zouden leven als de Europeanen, zouden we 2,6 planeten nodig hebben...
16 november 2007
WWF bezorgd over IPCC-rapport
Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de samenvatting van de verschillende grote klimaatstudies die het voorbije jaar door het IPCC werden gepubliceerd. Die samenvatting is van groot politiek belang omdat ze een ijkpunt zal worden voor de hele klimaatdiscussie. WWF maakt zich ernstig zorgen over de druk die verschillenden landen uitoefenen om de conclusies in het rapport af te zwakken.
De klimaatstruisvogel
Hoe komt het dat mensen zo moeilijk kunnen omgaan met de boodschap dat de klimaatverandering een reële bedreiging kan vormen voor hun levensstijl? Een socioloog gaat dieper op de kwestie in.
Duitse autobouwers zijn niet goed bezig
Uit een studie van de Europese NGO Transport & Environment blijkt dat niet alle autobouwers het even goed doen als het aankomt op beperking van CO2-emissies. Zo doen de Duitse firma's het minder goed, en worden ze voorbij gestoken door de Franse, Italiaanse en Japanse bedrijven.
Aarde raakt overbelast
In Nederland is het tweede deel van de tweede Duurzaamheidsverkenning gepubliceerd. Het is een boeiend en vooral uitdagend document. De sociaal-economische ontwikkeling van de afgelopen 100 jaar is betaald met een ecologische prijs. Door de groei van de wereldbevolking en de toenemende consumptie is de mondiale biodiversiteit inmiddels afgenomen met zo’n 30 tot 50 % en is het klimaat veranderd. Ondanks de inzet van technologie neemt het energiegebruik, CO2-emissies, ruimtegebruik en biodiversiteitsverlies nog steeds toe. Ook voor de verdere ontwikkeling van de wereld zal onvermijdelijk een ecologische prijs moeten worden betaald. De opgave moet zijn om de schade zoveel mogelijk te beperken.
05 november 2007
Rode kaart voor 4x4's
Voorbije zaterdag werd er actie gevoerd in Brussel tegen de hoge CO2-uitstoot van 4x4's. De actievoerders riepen op tot een steviger wettelijk kader dat autobouwers verplicht om schonere auto's te maken, en deelden daarom rode kaarten uit. (Foto's van deze actie)
Wil jij die papieren telefoongids niet meer?
Veel mensen vragen zich af hoe ze kunnen voorkomen dat ze elk jaar een dikke papieren telefoongids voor hun deur krijgen die ze toch niet meer gebruiken. Wie dat wil, kan haar of zijn gegevens doorgeven, en dan krijg je die gids niet meer thuis.
IJsbeer duikt op in Oostendse revue
Tijdens de verkiezingscampagne was de ijsbeer een opgemerkte gast. Zo ook in Oostende. De ijsbeer maakte daar zelfs een comeback, tijdens een revuevoorstelling, die ook over de klimaatverandering ging. (Nog meer foto's)
Velen zijn bereid tot extra inspanningen voor het klimaat
Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek dat de BBC uitvoerde bij 22.000 mensen in 21 landen. Vier op vijf mensen zouden bereid zijn hun levensstijl te veranderen, zelfs in de VS en China.
Het ziet er niet goed uit voor de ijsbeer
Uit een nieuw rapport blijkt dat de klok tikt voor het lot van de ijsbeer. Het lijkt er sterk op dat de kans zeer groot wordt dat de ijsbeer zal uitsterven.
Gaat de mossel verdwijnen?
Volgens wetenschappers zouden veel schaaldieren tegen het einde van de eeuw kunnen verdwijnen. Meer broeikasgassen in de lucht betekent ook zuurdere zeeën, en daar zijn onder meer de mosselen het slachtoffer van.
Klimaatoorlogen
Het veranderende klimaat zou kunnen leiden tot nieuwe gewapende conflicten. Dat is de stelling in een rapport dat deze week zal worden gepubliceerd van de organisatie International Alert.
Gaan we naar een mondiale voedselcrisis?
Dat zou kunnen. Door stijgende graan- en olieprijzen en grotere vraag naar agrobrandstoffen wordt de situatie potentieel gevaarlijk.
31 oktober 2007
Nieuw GEO4-rapport van UNEP
Twintig jaar na het beroemde Brundtland-rapport publiceerde het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) vorige week een nieuw groot rapport, de Global Environment Outlook (GEO4), over de toestand van het milieu wereldwijd. Er zijn enkele positieve ontwikkelingen te melden, maar tegelijk blijven er erg veel redenen tot ongerustheid. Er is nood aan een serieuze koersverandering, onder meer op het vlak van klimaatbeleid.
Klimaat op Second Life
Second life heeft een nieuwe klimaatontmoetingsplaats. Op OneClimate Island leer je hoe jij je steentje kan bijdragen aan een beter klimaat. Iedereen is er welkom. Je hoeft enkel naar Second Life te surfen. Daar kies je een avatar (je virtuele ik) en ontdek je samen met hem een levenstijl die minder CO2 produceert.
Kom ook naar Climate Action Day
Op zaterdag 8 december is er een grootse klimaatactie in Brussel. Ter gelegenheid van de Climate Action Day is er een manifestatie en een klimaatconcert. Aan iedereen wordt gevraagd om op die dag een klimaatdaad te verrichten.
Kan zonne-energie de armen helpen?
Er is nog een enorm potentieel voor zonne-energie. En met een ruime uitbouw ervan zouden ook miljoenen armen overal ter wereld kunnen geholpen worden. Met een gericht investeringsplan moet dat doel een beetje dichterbij kunnen komen. En er zijn al goede voorbeelden.
CO2-concentratie stijgt sneller dan verwacht
Dat zeggen enkele wetenschappers. De snelheid waarmee zij tussen 2000 en 2006 toenam heeft zich niet eerder voorgedaan sinds het begin van de waarnemingen in 1959. De huidige CO2-concentratie is met een waarde van 381 ppm (delen per miljoen) de hoogste van de afgelopen 650.000 jaar.
Gaan we naar een antiklimaatregering?
De regeringsonderhandelingen lopen nog steeds door. Maar de milieubeweging en de groene partij zijn niet erg gerust in de afloop van de gesprekken. Zo voerde Greenpeace al actie in de Wetstraat. Er kwam ook een negatieve reactie van de Bond Beter Leefmilieu. En ten slotte sprak ook Groen! een negatief oordeel uit over het onderhandelingswerk.
20 oktober 2007
Donderdag Veggiedag
De organisatie EVA lanceert vandaag de nieuwe campagne "Donderdag Veggiedag". Met de Donderdag Veggiedag willen zij zoveel mogelijk mensen stimuleren om van donderdag hun vaste vegetarische dag te maken. De site van Donderdag Veggiedag is speciaal opgezet voor mensen die nog weinig of niet met vegetarische voeding vertrouwd zijn en graag wat tips krijgen om hun eerste stapjes te zetten. Je vindt er alvast recepten, kooktips, eetadressen.
17 oktober 2007
Planeet wint de Nobelprijs
Zo reageert het gerenommeerde Worldwatch Institute op de toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan Al Gore en het IPCC.
Tijd voor beter beleid voor de Noordpool
Het is tijd dat de industrielanden hun gedrag aanpassen, anders ziet het er voor de Noordpool slecht uit. Dat zegt de Brit Glenn Morris. Een citaat: "It is almost as if we all know that a meteorite will hit Earth in about 10 years' time and entirely change our climate and wipe out countless millions of people. Yet still we continue to behave as if by some miracle it might just miss us."
15 oktober 2007
People for Earth gaat van start
Vandaag werd het project People for Earth voorgesteld aan de pers. People for Earth heeft heel wat speciale plannen, zoals de organisatie van Art for Earth-concerten, onder meer op de Climate Action Day op 8 december, en het opstarten van een speciale website.
12 oktober 2007
Vijftien jaar conflict kost Afrika 300 miljard dollar
Conflicten hebben de Afrikaanse ontwikkeling ongeveer 300 miljard dollar gekost tussen 1990 en 2005, volgens een nieuwe studie van Oxfam International, IANSA en Saferworld. Dat bedrag stemt overeen met wat de internationale hulpverlening in diezelfde periode heeft ontvangen.
Ecologische bouwtechnieken als antwoord op orkanen
In Cuba leert men mensen die hun huis door een orkaan kwijtraakten hoe ze op basis van lokale materialen die ecologisch duurzaam zijn goedkope en stevige woningen kunnen bouwen. Het project is een succes. (IPS)
Wereld moet klaar staan om meer rampen op te vangen
Dat zegt de VN. De kans is groot dat, onder meer door de klimaatveranderin, er de volgende jaren meer rampen zullen voorkomen (b.v. overstromingen of hittegolven). Het is belangrijk dat de internationale gemeenschap zich daar beter op voorbereidt. Dat is een onderdeel van een globale strategie als antwoord op de klimaatverandering.
Klimaatverandering sneller dan gevreesd?
Binnenkort komt een belangrijk rapport van het IPCC uit dat een nieuwe synthese maakt van de stand van zaken op het vlak van klimaatverandering. Volgens een Australische klimaatwetenschapper is de kans groot dat dat rapport zal aangeven dat we nu al, tien jaar eerder dan verwacht, kritische drempels hebben overschreden op het vlak van klimaatverandering.
11 oktober 2007
08 oktober 2007
Tentoonstelling Melting Ice
Het Internationaal Pooljaar laat de kunstwereld allerminst koud. Veertig internationale kunstenaars vragen aandacht voor de opwarming van de aarde. Hoe verandert precies het klimaat? Wat zijn de politieke implicaties? En hoe kan duurzame ontwikkeling bijdragen tot vrede? Nee, kunst kan de wereld niet redden. Ze houdt ons wel een spiegel voor. Ga eens langs in het Paleis voor Schone Kunsten voor de tentoonstelling Melting Ice.
6 oktober is 'Ecological Debt Day'
Dat maakten WWF en Ecolife bekend. Vanaf 6 oktober gaat de wereld in het rood. Op die dag hebben we immers al alles opgebruikt wat het biologisch systeem op Aarde op één jaar kan opbrengen. Vanaf die dag leven we niet meer van de intresten van de Aarde, van de jaarlijkse hoeveelheid aan natuurlijke opbrengsten, maar knabbelen we al aan het kapitaal van de Aarde, aan de totale biocapaciteit. Met alle gekende gevolgen: het verdwijnen van bossen, het uitsterven van planten- en diersoorten, en vooral, de verandering van het klimaat. (Meer informatie hierover kun je vinden bij het Global Footprint Network.)
Landen betalen om niet te ontbossen?
Het klinkt raar, maar misschien is het zo gek nog niet. Onder andere wetenschappers denken volop na over manieren om landen die na houtkap zorgvuldig herplanten of hun bossen gewoon laten staan, daarvoor te belonen. (IPS)
Productie agrobrandstoffen kan bijdragen tot meer broeikasgassen
Dat blijkt uit een nieuwe studie. De extra emissies hangen samen met het gebruik van meststoffen. (SciDev)
Ontbossing leidt tot meer overstromingen
Het verdwijnen van bossen in de ontwikkelingslanden verhoogt het risico op ernstige overstromingen. Dat blijkt uit een nieuwe studie. (SciDev)
02 oktober 2007
Hoeveel dieren eet de Belg tijdens zijn of haar leven?
Dat wilde de organisatie EVA graag weten naar aanleiding van de wereld vegetarisme dag. De Belgen zitten in de top 5 van de vleesconsumptie. Wil je graag te weten komen hoeveel dieren jij zelf al opat, dan kun je dat hier berekenen.
Groei Latijns-Amerika is weinig duurzaam
Latijns-Amerika heeft de grootste biodiversiteit ter wereld, maar de economie verwoest ecosystemen en beschermde gebieden, waarschuwen milieudeskundigen. Het feit dat in veel landen linkse regeringen aan de macht zijn, verandert daar niets aan. (IPS)
Acties tegen palmolie hebben effect
Zogenaamde 'biobrandstoffen' op basis van palmolie zijn niet zo 'eco' als ze wel lijken. Milieugroepen maken zich ernstig zorgen over de grootschalige ontbossing die het gevolg is van de aanleg van plantages van palmolie. De geuite kritiek begint ook effect te krijgen: de vraag naar palmolie is minder groot geworden.
Noordpoolijs gaat snel achteruit
De achteruitgang van het ijs aan de Noordpool wordt stilaan dramatisch, volgens wetenschappers.
Klimaatmars komt aan in London
Een speciale klimaatmars, met als motto 'Cut the Carbon' vertrok op 14 juli in Noord-Ierland, en kwam ondertussen aan in London, het eindpunt.
De oude meesters helpen het klimaat
Door het bestuderen van schilderijen van oude meesters hopen wetenschappers meer te weten te komen over klimaatverandering.
Exki laat ecologische voetafdruk berekenen
Het bedrijf Exki, bekend voor de snelle en gezonde hap, gaat een samenwerking aan met WWF. Die houdt onder meer in dat de ecologische voetafdruk van het bedrijf zal berekend worden.
Groene daken en muren goed voor klimaat
Groene daken en muren zijn een goed idee. Ze zijn in staat de temperaturen in een stad met 3,6 tot 11,3°C te koelen.
26 september 2007
Komt er een rechtbank voor misdaden tegen de natuur?
In VN-middens wordt er gesproken over de oprichting van een internationale milieurechtbank.
Opnieuw jacht op ijsberen in Rusland?
Door de ondertekening van een verdrag tussen de VS en Rusland zou de jacht op ijsberen in Rusland opnieuw van start kunnen gaan.
Mens verantwoordelijk voor klimaatverandering
De BBC voerde een peiling uit bij 22.000 mensen in 21 landen over de klimaatverandering. En daaruit blijkt dat een grote meerderheid van de ondervraagden ervan overtuigd is dat de mens verantwoordelijkheid draagt.
Nederlandse jongeren willen beter klimaatbeleid
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat van de Nederlandse jongeren tussen de twaalf en 29 jaar 83 procent vindt dat maatregelen tegen de verandering van het klimaat snel nodig zijn.
"Denk meer aan klimaat dan aan Paris Hilton"
Dat zei Al Gore, in de marge van de discussie in de VN over de klimaatverandering.
VN-baas over klimaatbeleid
De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, ziet in de speciale zitting van de VN over de klimaatverandering een belangrijke stap vooruit.
24 september 2007
Paus spreekt over klimaatverandering
Tijdens zijn eerste toespraak aan de algemene vergadering van de VN zal de paus het hebben over klimaatverandering. Hij beschouwt milieubescherming als een morele plicht voor de katholieke kerk.
Droogte in Hongarije verergerd door biofuel
De productie van biobrandstof en het verbranden van bijproducten uit de landbouw hebben mee een rol gespeeld in de ernstige droogte in Hongarije.
19 september 2007
Effect klimaatverandering zal eerder gevoeld worden dan verwacht
Velen denken dat de echte effecten van de klimaatverandering pas binnen veel jaren zullen gevoeld worden. Dat zou wel eens anders kunnen zijn, volgens enkele wetenschappers in de aanloop naar de publicatie van het IPCC-rapport.
18 september 2007
Noordpoolijs dunner dan ooit
Grote stukken van het zeeijs aan de Noordpool is, vergeleken met 2001, al 50% dunner. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.
LibDems willen Zero Carbon Britain
De Britse liberaal-democraten willen dat Groot-Brittannië 'zero carbon' wordt tegen tegen 2050.
Er is nog werk aan het gat in de ozonlaag...
Reeds 20 jaar is het protocol van Montreal nu in werking. Dat probeert die stoffen aan te pakken die leiden tot een aantasting van de ozonlaag. Het protocol was al zeer succesvol, maar we zijn er nog niet...
Een groendak, goed idee!
Er zijn allerlei voordelen aan een groendak. Het is niet alleen mooi, het betekent ook een bijzonder goede vorm van isolatie voor je huis.
Nederlandse minister wil klimaateffecten vleesconsumptie onderzoeken
De Nederlandse milieuminister Cramer wil laten onderzoeken wat de milieueffecten zijn van vervangingsstrategieën voor vlees. Een daarvan is beperking van de vleesconsumptie.
Culturele creatievelingen rukken op
De vrije markt kan steeds meer problemen niet oplossen. Er komt een radicale omslag. Met managers redden we het niet. We gaan naar een tijd waarin de immateriële wereld belangrijker wordt. Dan bedoel ik niet alleen het geestelijke, filosofische en religieuze, maar ook de immateriële waarden waarmee we dagelijks omgaan, zoals verantwoordelijkheid voor elkaar en levenskwaliteit. Dat zijn de woorden van een bankdirecteur...
14 september 2007
Waar zou je niet willen wonen?
Er is een rapport gemaakt over de tien meest vervuilde plaatsen ter wereld. Vier daarvan liggen in China en India. Ook in Rusland en in andere voormalige Sovjetstaten heeft de industrie grote gebieden zo goed als onleefbaar gemaakt. (IPS)
Impact klimaatverandering te vergelijken met nucleaire oorlog
Bij de voorstelling van het rapport "Strategic Survey 2007" van het gerenommeerde IISS werd ook verwezen naar de impact, in veiligheidstermen, van de klimaatverandering. Die impact werd vergeleken met een nucleaire oorlog. "The most recent international moves towards combating global warming represent a recognition ... that if the emission of greenhouse gases ... is allowed to continue unchecked, the effects will be catastrophic -- on the level of nuclear war."
Wordt de Middellandse Zee een zoute zee?
Dat zou wel eens het gevolg van de klimaatverandering kunnen zijn, volgens Italiaanse experts.
Diesel is slecht voor je hart
Mensen met een hartziekte lopen een groter risico door luchtvervuiling door diesel. Dat blijkt uit een nieuwe studie.
Duurzame energie voor armoedebestrijding
Hoe kun je duurzame energie gebruiken voor de bestrijding van armoede? Je vindt enkele inspirerende voorbeelden in de nieuwe brochure van Wisions, een project van het Wuppertal Institut.
Nieuwe studie over klimaat en landbouw
Als gevolg van de klimaatverandering dreigt er een serieuze terugval voor de wereldlandbouw. En ook hier blijkt weer dat de ontwikkelingslanden relatief een zwaardere prijs zullen betalen. Dit is alles is te vinden in een nieuwe studie die deze week werd voorgesteld.
12 september 2007
Weer de peer
Greenpeace lanceerde vandaag een actie tegen de gloeilamp. Als we met zijn allen snel onze gloeilampen vervangen door zoveel mogelijk spaarlampen, dan kunnen we echt een verschil maken. Weer die peer dus!
Biodiversiteit is ernstig bedreigd
Uit de voorstelling van de 'rode lijst' van bedreigde dier- en plantensoorten van de IUCN blijkt dat het met de biodiversiteit niet goed gesteld is. De situatie is alarmerend. 1 op 4 zoogdieren, 1 op 8 vogels, een derde van alle amfibieën en 70% van de planten is in gevaar.
Biobrandstoffen zijn niet de oplossing
Veel ecologische groepen uiten al langer twijfels bij de risico's van een strategie die zogenaamde biobrandstoffen te sterk zouden promoten. Zo zouden de voedselprijzen stijgen en zouden waardevolle natuurgebieden verdwijnen. Die stelling wordt nu ook bevestigd in een rapport van OESO, dat deze week uitlekte. Friends of the Earth reageerde al. Het rapport in kwestie kun je hier vinden.
Klimaatverandering als veiligheidsrisico?
Het Britse ministerie van Defensie heeft aan klimaatexperts gevraagd om in kaart te brengen op welke plaatsen van de wereld klimaatverandering zou kunnen leiden tot conflicten of veiligheidsrisico's.
Milieuwinst bedreigd door hogere consumptie
Het Nederlandse NMP (Milieu en Natuur Planbureau) heeft een nieuwe milieu- en natuurbalans gepresenteerd. Daaruit blijkt dat er de voorbije jaren vooruitgang is gerealiseerd, vooral door inzet van technische middelen. Toch worden de positieve resultaten beperkt door hogere individuele consumptie, onder meer op het vlak van energie.
Grijze walvis is er slecht aan toe
Het leek tot voor kort een succesverhaal, de terugkeer van de grijze walvis naar de Stille Oceaan. Nu blijkt dat het met deze walvissoort slecht gesteld is. Dat zou te wijten zijn aan een verminderde voedselvoorziening, mee als gevolg van de klimaatverandering.
10 september 2007
2°C is te veel
Je vindt het steeds terug in beschouwingen over de klimaatverandering. Een stijging van meer dan 2°C moet vermeden worden. Over die twee graden heeft WWF nu twee speciale flyers gemaakt die alle informatie nog eens netjes op een rijtje zetten.
Hoe gaat Afrika om met klimaatverandering?
Hoewel Afrika veel minder heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de klimaatverandering, draagt zij wel grote gevolgen ervan. Over hoe Afrika daarmee om kan gaan, maakte SciDev een special.
IJsland stopt met walvisjacht
Vorig jaar was er nog veel over te doen, maar nu ziet het er gelukkig beter uit. De regering van IJsland heeft aangekondigd af te zullen zien van de walvisjacht.
Meer CO2 leidt tot minder dorstige planten
Uit nieuw onderzoek blijkt dat stijgende CO2-niveaus ertoe leiden dat planten minder water uit de bodem halen, waardoor er meer water in de rivieren zal terechtkomen. Het rivierenpeil zou zelf ook al stijgen door de klimaatverandering.
Het ziet er niet goed uit voor de ijsbeer...
Tegen 2050 zou 2/3 van alle ijsberen ter wereld verdwenen kunnen zijn, en dat zelfs bij gematigde schattingen over de impact van de klimaatverandering.
07 september 2007
BBC wil de planeet niet redden
Binnen de BBC bestonden plannen voor een TV-special over klimaatverandering. Onder de naam Planet Relief zouden een hele dag lang programma's over het milieu worden uitgezonden. Het idee is echter afgevoerd. Volgens de BBC is het niet hun taak om de wereld te redden...
Afrika zal het zwaarst getroffen worden door klimaatverandering
Dat werd in Pretoria verklaard door de wetenschappelijke adviseur van de Britse regering. Een bijkomende 70 miljoen Afrikanen zou in gevaar zijn door honger tegen 2080 als gevolg van de klimaatverandering.
Waste World Cup tournament
In het Britse Northhampton wordt een speciaal voetbaltornooi georganiseerd voor teams uit de afval- en recyclingsector.
Franse supermarkt zet voedselkilometers op product
De Franse supermarkt Casino zal voor haar eigen producten aangeven hoeveel kilometers het product tussen producent en supermarktschap heeft afgelegd. Behalve de 'voedselkilometers' zal op de etiketten ook de verbruikte hoeveelheid CO2 die nodig was om de verpakking te maken te zien zijn.
Gaat China hernieuwbaar?
China heeft een plan gepubliceerd voor een ambitieus beleid inzake hernieuwbare energie. China wil tegen 2010 10% en tegen 2020 15% van de energiebehoeften uit hernieuwbaar halen. (SciDev)
Global warming ook slecht voor het hart?
Een warmer klimaat is niet alleen slecht voor de ijsbeer, misschien is het ook wel slecht voor uw hart.
05 september 2007
Strijd tegen woestijnvorming krijgt te weinig aandacht
Dat zeiden milieuactivisten tijdens de VN-conferentie over verwoestijning in Madrid. (IPS) Meer informatie over deze conferentie kun je hier vinden.
IJskap Noordpool smelt opvallend snel
Experts zijn geschrokken van de mate waarin de ijskap aan de Noordpool smelt. Deze zomer lijkt alles wel heel erg snel te gaan. Een oppervlakte tweemaal zo groot als Groot-Brittanië zou op een week tijd verdwenen zijn.
Nieuwe studie over luchtvaart en klimaatbeleid
Friends of the Earth liet een studie uitvoeren door het Tyndal Centre for Climate Change Research naar de rol van de luchtvaartsector in het bereiken van duurzame energie- en klimaatdoelstellingen. Uit het rapport blijkt dat het voorstel om luchtvaartemissies op te nemen in het EU-emissiehandelssysteem niet zal volstaan als oplossingsstrategie. Een Nederlandse samenvatting van de studie kun je hier vinden.
Italië wil inpluggen op zonne-energie
Tot nu toe liep Italië wat achterop als het over duurzame energie ging. Maar daar zou nu verandering in kunnen komen. Met het juiste beleid zou het land tegen 2020 zo'n 5-10% van haar energiebehoefte kunnen invullen met zonne-energie.
Kan biolandbouw ook duurzame energie produceren?
In Nederland is onderzocht of ook de kleinere biologische sector een rol kan spelen in een duurzaam energiebeleid. Biologische bedrijven zijn vaak te klein om zelf rendabel in kleine installaties voor biobrandstof of vergisting te kunnen investeren. Er is nood aan een andere strategie, waarbij vergisting en kleinschalige biobrandstofproductie als draaipunt dienst kunnen doen.
04 september 2007
WWF op Second Life
Het WWF heeft op Second Life een speciaal 'conservation island' gemaakt. Ben je al thuis op Second Life, of wil je graag eens rondsnuffelen op dit speciale verlaten eiland, dan kun je hier terecht.
Duurzame boerderij op het water
In New York kun je de Science Barge aantreffen. Dat is een duurzame boerderij in de stad, die gebouwd is op een schuit. De boerderij haalt haar energie onder meer van de zon en de wind. Er wordt voedsel geproduceerd zonder CO2-emissies, en zonder afval.
De wereld rond op zonne-energie
De Zwitser Louis Palmer trekt met een speciale auto, aangedreven via zonne-energie, de wereld rond. Daarmee wil hij meer aandacht vragen voor deze vorm van energie. Je kunt de belevenissen van de Solartaxi volgen via een speciale site.
"100 mile diet"
Het is een nieuwe vorm van dieet: een jaar lang alleen maar producten eten die uit een straal van '100 miles' komen. In de feiten betekent dat onder meer veel aandacht voor seizoensgebonden producten die weinig of niet moeten getransporteerd worden. Er is ook een speciale website voor de 100 mile diet (Local Eating for Global Change).
31 augustus 2007
Chinese witte dolfijn misschien toch niet uitgestorven?
De speciale witte dolfijnsoort die aangetroffen werd in de Chinese Yangtze-rivier en onlangs als uitgestorven werd beschouwd zou misschien toch nog niet verdwenen zijn.
Switch Now
De Nederlandse rapper Ali B maakt zich veel zorgen over het klimaat. Hij heeft nu een speciale site, Switch Now, waar jongeren eigen actievoorstellen kunnen indienen voor een beter klimaat.
Meer stormen en tornado's door klimaatverandering
Volgens een nieuw rekenmodel van de NASA zal het aantal stormen en tornado's toenemen door het opwarmend klimaat.
29 augustus 2007
Noordpoolijs nooit eerder zo dun
Het ijs van de Noordpool kromp nooit eerder zo sterk als deze zomer. Dat blijkt uit recent onderzoek. (IPS)
Is het gat in de ozonlaag er vroeger dan anders?
Het gat in de ozonlaag boven de Zuidpool is eerder verschenen dan gewoonlijk, zo is gemeld door de WMO. Dat gat groeit normaal tot in oktober. Of het gat groter zal zijn dan in het recordjaar 2007, is nog niet duidelijk.
Rebound
Rebound? Is dat een soort lekkere Bounty-reep? Nee, toch niet. Het woord verwijst naar de manier waarop milieuwinst door technologische innovatie wordt 'opgegeten'. Iets als: "Ik heb een hybride auto, dus ik mag gerust wat meer kilometers rijden..." Misschien moeten we nadenken over een 'sobere innovatie'.
28 augustus 2007
Kraantjeswater drinken is beter
Uit een recent onderzoek blijkt dat de ecobalans van kraantjeswater veel beter is dan die van flessenwater. Een fles vervuilt van 90 tot 1.000 maal meer.
Vrouwen vallen voor vega
Uit een Brits onderzoek blijkt dat milieubewuste mannen een streepje voor hebben bij de vrouwen. Er is zelfs al een speciale datingsite voor veganisten. Ga ook eens kijken bij de site van Eva, het Ethisch Vegetarisch Alternatief.
Groningen wil duurzaamste stad van Nederland worden
De gemeente Groningen heeft een plan klaar om de duurzaamste stad van Nederland te worden. Het gemeentebestuur wil de voorstellen nu met de bevolking bediscussiëren. De speciale site kun je hier vinden.
Suikerbatterijen?
Het bedrijf Sony zou werken aan milieuvriendelijke batterijen op basis van suiker.
Klimaatverandering en vogelbestanden in Nederland
Uit de Nederlandse Vogelbalans blijkt dat, mee onder invloed van de klimaatverandering, de vogels die we nu waarnemen er niet meer zullen zijn binnen enkele jaren. Het volledig rapport kun je hier vinden.
Klimaatonderhandelingen in Wenen gestart
In Wenen wordt deze week onderhandeld over de opvolging van het Kyotoprotocol. Je kunt er meer over lezen op de milieublog van de Bond Beter Leefmilieu. De officiële site van deze gesprekken kun je hier vinden. Dagelijkse briefings kun je vinden via Climate Action Network of Linkages.
Abonneren op:
Posts (Atom)