30 april 2007

IJsbeerfilmpje

Zonne-energie in India

Duizenden mensen hebben in India al gebruik gemaakt van een speciaal systeem van goedkope leningen voor de aanschaf van een installatie voor zonne-energie. Zo kunnen in de landelijke gebieden mensen de dure en vervuilende verlichting met kerosine achterwege laten.

De ijsbeer was in Brakel


De ijsbeer was aanwezig bij Dwars door Brakel op 29 april. Foto's daarvan kun je hier vinden. Foto's van vroegere acties met de ijsbeer kun je hier vinden.

Klimaatgame


Wil je dit game spelen, klik dan hier.

De ijsbeer was in Deinze


Op 28 april was de ijsbeer in Deinze. Foto's van zijn aanwezigheid kun je hier vinden. Foto's van andere acties met de ijsbeer kun je hier vinden.

29 april 2007

IJsbeer van de dag


Expeditie bereikt Noordpool

Op 27 april bereikte een expeditie van jongeren van het Ben & Jerry’s Climate Change College de Noordpool. Dit college biedt jongeren een opleiding tot klimaatambassadeur. Zes deelnemers uit Engeland, Ierland, Duitsland en Nederland hebben zich gekwalificeerd op basis van hun motivatie en plannen om binnen hun eigen omgeving de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen. Daarvoor hebben zij uiteenlopende campagne ideeën ontwikkeld.

Europese milieubeweging kritisch over beleid EU


De 10 belangrijkste milieugroepen van de EU, verenigd in de "Green 10" hebben een tussentijdse evaluatie gemaakt van het milieubeleid van de Europese Commissie. Ze zijn erg kritisch.

Waar komt je metaal vandaan?


Goud in je computer, zilver aan je pols, coltan in je gsm, koper in je huis. Metalen en mineralen worden massaal ontgonnen. De mijnbouwindustrie uit het Noorden vaart er bijzonder goed bij. Zij vindt die natuurlijke rijkdommen vooral in het Zuiden, waar de overheden niet te sterk reguleren en er een financieel gunstig klimaat heerst. We staan er vaak niet bij stil, maar de ecologische en sociale impact elders ter wereld van dingen die we hier gebruiken of dragen is immens. Ecologie heeft alles te maken met rechtvaardigheid. Een jonge en bijzonder dynamische organisatie die hier iets aan wil doen, is CATAPA. Ga eens even kijken, en misschien kun jij ook vrijwilliger worden bij CATAPA.

De ijsbeer was in Beveren


Op 25 april was de ijsbeer in Beveren. Foto's daarvan kun je hier vinden. Foto's van andere acties met de ijsbeer kun je hier vinden.

27 april 2007

IJsbeerfilmpje

De ijsbeer was in Willebroek


De gemeenteraad van Willebroek keurde voorbije dinsdag het voorstel van Groen! goed voor een lokaal klimaatplan. De ijsbeer was mee aanwezig. Foto's kun je hier vinden.

Watergebrek voor 230 miljoen Afrikanen tegen 2025

Dat is de voorspelling van de Wereldgezondheidsorganisatie naar aanleiding van een conferentie in Zuid-Afrika. De volgende 20-30 jaar zullen 25 landen getroffen worden door waterschaarste. Tegen 2025 zal 16 procent van de bevolking, onvoldoende water hebben. (IPS)

IJsbeer van de dag


Nieuw klimaatinstituut in Oost-Afrika

Een aantal landen in Oost-Afrika heeft een nieuw instituut opgezet om te komen tot een betere monitoring van het klimaat. Bedoeling is om meer inzicht te krijgen in risicozones die kunnen getroffen worden door rampen die met klimaatverandering te maken hebben. (SciDev)

WWF maakt opnames van zeer zeldzame neushoorn


Het WWF is erin geslaagd filmopnames te maken van een zeer zeldzame neushoorn op Borneo. Deze dieren zijn bijna uitgestorven, maar nu kun je hen voor het eerst zien in het wild. Meer info en het filmpje kun je hier vinden.

Britse getijdencentrale komt eraan

Energie opwekken via de golven op zee, er zit toekomst in. In Groot-Brittannië gaat men nu van start met een experimentele installatie waarbij men verschillende technologieën voor opwekking van energie uit zeegolven kan onderzoeken.

26 april 2007

IJsbeerfilmpje

Studie Europese Groenen over milieukost EP


Je las er al wat over gisteren op deze blog. De Europese Groenen berekenden de milieukost van de huidige werking van het Europees Parlement. In de internationale pers was er al heel veel aandacht hiervoor. De studie zelf kun je hier vinden.

IJsbeer van de dag


Genoeg kan ook

Het Nederlandse tijdschrift Genoeg voerde een onderzoek uit bij de eigen lezers. Daaruit blijkt dat bewust minder consumeren ook een positieve levenservaring kan zijn.

Spinal Tap op Live Earth

Voor iedereen die van rockmuziek houdt, is Spinal Tap een begrip. Welnu, Spinal Tap voorziet een reünie, en wel op de wereldwijde Live Earth-concerten voor het klimaat op 7 juli.

Is biobrandstof een bedreiging voor de voedselproductie?

Het thema is al een tijdje in het nieuws. Vormt de grootschalige aanmaak van 'biobrandstof' een bedreiging voor de wereldvoedselproductie? Lester Brown (Earth Policy Institute) vindt van wel, en roept op tot voorzichtigheid. Anders komt er een clash in de wedijver om graan te bemachtigen tussen 800 miljoen autogebruikers en de 2 miljard armste mensen die proberen te overleven.

26 april 1986 Tsjernobyl


Op 26 april 1986 vond de nucleaire ramp van Tsjernobyl plaats. Greenpeace vraagt er via een speciale actie aandacht voor. Bekijk de mooie filmpjes van Antoine Citoyen.

25 april 2007

Cooltube


Lilly Allen zegt het in haar filmpje: "Be nicer to the world." Wil je dit filmpje, en nog andere zien, ga dan naar Cooltube.

Africa=Hot!

In Amsterdam loopt er op dit moment een tentoonstelling van Afrikaanse fotografen. Zij vertellen met hun beelden over de effecten van klimaatverandering in hun land. De tentoonstelling heet Africa=Hot! .

Nieuw eiland door klimaatverandering

In de buurt van Groenland is er een nieuw eiland ontstaan. Wat eerst een schiereiland was, is door het smelten van een gletsjer die die plek verbond met het vasteland nu een eiland geworden.

En de ijsbeer was ook in Antwerpen


Voorbije zondag was de ijsbeer op stap in Antwerpen. Foto's daarvan kun je hier vinden. Foto's van andere acties met de ijsbeer kun je hier vinden.

Bart Staes wil een Kyoto-plus-plan voor het Europees Parlement

Je las het misschien al in de kranten vandaag. Het Europees Parlement zorgt ook voor een serieuze milieu-impact. In zijn rapport over de kwijting van de begroting stelt rapporteur Bart Staes een Kyoto-plus-plan voor. Dat zal zeker nodig zijn. Zo zorgt het heen en weer reizen van het Parlement tussen Brussel en Straatsburg voor een extra uitstoot van 20.000 ton CO2. De Groenen vragen al jaren dat alle zittingen van het EP zouden plaatsvinden in Brussel.

De ijsbeer was in Aalter


Voorbije zaterdag was de ijsbeer op stap in Aalter. Foto's daarvan kun je hier vinden. Foto's van andere acties kun je hier vinden.

24 april 2007

IJsbeerfilmpje

De ijsbeer was in Mechelen


Voorbije zondag was de ijsbeer op bezoek in Mechelen. Foto's daarvan kun je hier vinden. Foto's van vorige acties met de ijsbeer kun je hier vinden.

Kenia plant bomen om de flamingo terug te krijgen

In de buurt van het Nakuru-meer in Kenia zijn de bewoners bezig een heel bos terug te planten. Armoede dreef hen er jaren geleden toe om het te kappen. Maar met het bos verdween ook de regen. En de gecombineerde effecten van erosie en klimaatverandering zorgden ervoor dat de flamingo's verdwenen, waardoor ook de toeristen wegbleven. Nu is men er vast van overtuigd dat men de zaak kan keren. Het bos komt er terug, en hopelijk ook de flamingo's.

Orang-oetangs tegen niet-duurzame palmolie


Naar aanleiding van de Dag van de Aarde voerde de Bond Beter Leefmilieu voorbije zondag actie. Er kwam een engagementsverklaring van elektriciteitsproducent SPE om geen niet-duurzame palmolie te gebruiken voor de productie van groene stroom. Vaak gaat de productie van palmolie immers gepaard met negatieve gevolgen voor het milieu, met name voor het regenwoud in landen als Maleisië. En daar dreigt de orang-oetang het slachtoffer van te worden. Die was dan ook van de partij.

23 april 2007

A One Planet Life

Schotse stad wil klimaatneutraal worden

De Schotse stad Biggar gaat klimaatneutraal.

Eten en duurzame ontwikkeling

Hoe kun je in je eetpatroon duurzame keuzes maken? Er zijn veel mogelijkheden, kijk maar...

IJsbeer van de dag


Kleine boeren in Malawi voelen klimaatverandering

Voor de kleine boeren in Malawi is het veranderend klimaat een realiteit aan het worden. Dat blijkt uit een rapport van de Britse organisatie Action Aid.

Druk op VS-regering om meer te doen voor klimaat

Sommige dingen kunnen soms onverwacht lopen. Zo komt er in de Verenigde Staten op dit moment steeds meer druk op de regering om echt iets te gaan doen aan het klimaat. En die druk komt onder meer vanuit onverwachte hoek: het leger, de kerk en de industrie.

Chinese autobouwers stellen groene wagens voor

In de strijd om de meest milieuvriendelijke auto's laten de Chinese autobouwers zich van hun beste kant zien.

IJsbeer op het congres


De ijsbeer was ook op het congres van Groen!, voorbije zaterdag in Gent. Meer foto's van het congres kun je hier vinden.

22 april 2007

Dag van de Aarde


Vandaag is het Dag van de Aarde. Alle info over de acties die vandaag her en der plaatsvinden, kun je hier vinden.

Een eigen site over global warming?

We kregen een berichtje van Vincent Tanghe. Hij maakte een eigen website over klimaatverandering: Global Warming. Een leuk initiatief. Heb jij ook een eigen ecologische site gemaakt die je graag wilt laten vermelden op de ijsbeersite, dan mag je die altijd doorgeven. Zo krijg je weer wat extra bezoekers.

Klimaatverandering en gezondheid

Volgens Australische wetenschappers is er dringend meer onderzoek nodig naar het verband tussen klimaatverandering en gezondheid (SciDev).

Energy Globe Award gaat naar project in Kenia


De Energy Globe Award 2007 gaat naar een project van zonne-energie in Kenia. Met de hulp van zonne-energie maakte John Maina een installatie om groenten en fruit te drogen. Op die manier kunnen lokale boeren de opbrengst van hun oogst serieus verhogen, zonder schade aan het milieu.

Astronauten over beeld van de aarde

Vandaag is het de Dag van de Aarde. Het is moeilijk in te schatten hoe groot de invloed was van die paar foto's die we hebben waarop de blauwe aarde volledig te zien is vanuit de ruimte. Slechts enkele mensen hebben dat beeld ook in het echt gezien, vanuit hun ruimteschip. Welke indruk maakte dat op hen?

20 april 2007

IJsbeerfilmpje

Gokken op uitsterven ijsbeer?

Ecocynisme ten top: je kunt nu ook al online gokken op de klimaatverandering. Wanneer zal New York blank staan, wanneer zal de ijsbeer uitgestorven zijn? Alles is mogelijk...

Noorwegen wil klimaatneutraal worden tegen 2050

Noorwegen wil inzetten op forse reductiedoelstellingen, en zegt een "zero-emission state" te willen worden tegen 2050.

IJsbeer van de dag


Steekt China de VS dit jaar al voorbij qua CO2-uitstoot?

Volgens het Internationaal Energie Agentschap zou dat inderdaad het geval kunnen zijn, eind dit jaar of begin volgend jaar.

Duurzame welvaart

In De Standaard vandaag een mooi dossier over 'duurzame welvaart'. Is het BBP wel de goede graadmeter om te bepalen of de economie echt vooruitgaat? In het klassiek economisch denken is de duurzaamheid van een product niet echt een pluspunt, wel het feit of het snel geconsumeerd en weer vervangen kan worden. Binnen de ecologische beweging wordt er al lang nagedacht over andere modellen dan het BBP. Een daarvan is de ISEW (= Index of Sustainable Economic Welfare). Brent Bleys, een onderzoeker aan de VUB, heeft nu de ISEW voor België berekend. En het blijkt ook duidelijk: het is niet omdat de economische groei volgens de klassieke graadmeters toeneemt dat ook de reële welvaart stijgt, soms zelfs integendeel. Zie ook de site van VODO. Daar kun je een petitie vinden met de vraag naar een andere economische meetlat. Die petitie wordt maandag overhandigd aan staatssecretaris Els Van Weert. Over het meten van duurzaamheid is er ook info te vinden bij het IISD. De discussie over 'groene rekeningen' komt ook aan bod op het congres van Groen! morgen in Gent.

Zouden dit ijsberen zijn?

19 april 2007

IJsbeerfilmpje

Berichtgeving klimaat niet altijd in evenwicht

In de media krijgt het kleine aantal klimaatsceptici nog altijd veel aandacht. Daarmee wordt onterecht de indruk gewekt dat er nog heel veel discussie is tussen de wetenschappers over de essentiële elementen van de klimaatverandering. Er is integendeel een grote consensus, wat ook bleek uit het recente IPCC-rapport. Op de site van het Klimaatboek vind je ook een opiniestuk van Peter Tom Jones over klimaatsceptici.

IJsbeer van de dag


Klimaat als veiligheidsprobleem

In de VN-Veiligheidsraad werd gesproken over klimaatverandering. Dat was de eerste keer dat dat daar gebeurde. Voor velen is het nog wat ongewoon om in veiligheidstermen te spreken over de klimaatverandering, maar het is zeker een zinvolle benadering. The Guardian blikt terug op het debat in de Veiligheidsraad.

ICEchallenge


Je zag het misschien al in het TV-journaal of in de krant vanmorgen: de actie ICEchallenge. Midden in Brussel werden 2 grote ijsblokken van elk 1300 kg geplaatst in 2 verschillende mini-gebouwtjes: ééntje daarvan is slecht geïsoleerd, het andere is supergeïsoleerd volgens de passiefhuisstandaard. Bezoekers, nieuwsgierigen, toeristen, enz… kunnen de locatie bezoeken, zich informeren en via de grote wedstrijd raden hoe snel het ijs smelt. Deze leuke actie is een initiatief van het Passiefhuisplatform.

18 april 2007

IJsbeerfilmpje

Zal het bier niet meer schuimen?

Wetenschappers zijn bezig met simulaties met voedingsgewassen in speciale 'klimaatkamers' om in te schatten hoe die gewassen zullen groeien binnen 50 jaar. En een van de gevolgen van het veranderend klimaat zou kunnen zijn dat het bier niet meer schuimt.

Franse Post kiest voor elektrische wagentjes

Je ziet ze vaak door het verkeer slalommen, de rode wagentjes van de Post. Steeds onderweg om de pakjes of kranten tijdig op hun bestemming te krijgen. Ook die wagentjes kunnen meer eco. Dat bewijst de Franse Post, die nu 10.000 elektrische wagentjes gaat bestellen.

Welk effect zal de klimaatverandering hebben in 2020?

TIME maakte een mooie wereldkaart waarop je per thema de effecten van klimaatverandering kunt bekijken.

IJsbeer van de dag


Afrika moet meer investeren in adaptatie

Adaptatie, zich aanpassen aan de klimaatverandering, is een essentiële politieke opdracht voor de volgende jaren. En zeker ook in Afrika, dat wel eens een van de grootste slachtofffers zou kunnen worden van het veranderend klimaat. Volgens een speciaal panel van experts moet Afrika meer investeren in die adaptatie. De kost van die adaptatie zou kunnen oplopen tot 5-10% van het BBP. "People don't really change when they see the light; they change when they feel the heat," aldus een van de experts.

Ook in beschermde natuurgebieden gaat biodiversiteit achteruit

Zelfs in speciale beschermde gebieden, zoals in Costa Rica, is er een merkbare achteruitgang genoteerd in de aantallen van zeldzame amfibieën en reptielen. Volgens wetenschappers zou ook hier de klimaatverandering een rol kunnen spelen.

Smeltende Himalaya veiligheidsrisico?

Het smelten van de gletsjers in de Himalaya zou ernstige veiligheidsproblemen kunnen veroorzaken, volgens UNEP. Zo zouden eventueel miljoenen mensen moeten verhuizen.

17 april 2007

IJsbeerfilmpje

Afrika: klimaat- en ontwikkelingsplannen combineren

Het IPCC-rapport schetst een dreigend beeld voor Afrika. Dat continent zou wel eens het grootste slachtoffer kunnen worden van een klimaatverandering waar het zelf weinig aan heeft bijgedragen. Het is dan ook hoog tijd dat klimaat- en ontwikkelingsplannen samengelegd worden.

Rusland wil de jacht op ijsberen heropenen

Door het smeltend ijs komen ijsberen steeds dichter bij de plaatsen waar de mensen wonen. In plaats van te voorkomen dat het ijs smelt, denkt de Russische regering er nu aan om de jacht op ijsberen opnieuw toe te staan...

De ijsbeer was ook in Oostende



Op 14 april was de ijsbeer op bezoek in Oostende. Foto's daarvan kun je hier vinden. Foto's van vorige acties kun je hier vinden.

Vlinder signaal van veranderend klimaat?

In Schotland werd een speciale Scandinavische vlinder gezien. Is dit het gevolg van de klimaatverandering?

Nog foto's uit Koksijde

Eerder vond je hier al foto's van de doortocht van de ijsbeer in Koksijde. We kregen nog meer foto's binnen. Die kun je hier vinden. Foto's van andere acties met de ijsbeer kun je hier vinden.

Pinguïns wachten angstig af

Geachte,

Net als onze tegenvoeters de ijsberen zien ook wij de pinguïns op de zuidpool met angst de verdere opwarming van de aarde tegemoet. Wat zal er gebeuren als wij door die opwarming moeten vluchten vanuit onze natuurlijke biotoop? Kunnen wij dan in België terecht? Zullen wij daar kunnen overleven? Hoe geraken wij ooit aan een legaal (vluchtelingen) statuut?

Op basis van de conventie van Geneve maken wij ongetwijfeld geen kans om erkend te worden. Per slot van rekening zijn wij slechts ecologische vluchtelingen en die tellen net zo min als economische vluchtelingen mee.

We kunnen de vlucht naar uw land natuurlijk wagen maar, sukkelen we dan niet van de ene onzekere situatie in de andere? Gezien het huidige vluchtelingenbeleid in uw land vrezen wij het ergste. Misschien slagen enkele onder ons er in op basis van hun inteligentie (en de hopelijk daaruit volgende) goede studieresultaten geregulariseerd te worden. Een aantal onder ons zal gezien hun hoge aaibaarheidsfactor waarschijnlijk ook wel kunnen rekenen op de sympatie van een of andere actiegroep. Voor de grootste groep van mijn land- en soortgenoten dreigt echter de onverbiddelijke uitwijzing of levenslange onzekere illigaliteit.

Gezien uw bezorgdheid om de ijsbeer reken ik op u om ook ons een veilig perspectief te bieden.

Fundi de pinguin

P.S. Wij zouden er de voorkeur aan geven om in onze eigen biotoop verder te kunnen te leven wat niet betekent dat België een fantastisch land is

16 april 2007

IJsbeerfilmpje

Het Klimaatboek is er!


Vandaag stellen Els Keytsman en Peter Tom Jones het Klimaatboek voor aan de pers. Alles wat je altijd al wilde weten over de klimaatverandering en wat eraan te doen, kun je vanaf nu in dit boek vinden. Alle info kun je te pakken krijgen via de speciale klimaatboeksite.

IJsbeer van de dag


Poolgebied voelt zware impact van klimaatverandering

Onder meer de Inuit (eskimo's) voelen in sterke mate hoe de klimaatverandering hun traditionele levenswijze aantast. Sommigen omschrijven dit als "ground zero for global warming".

Verzekeringsbedrijven maken klimaatrisico's bekend

Onder druk van hun investeerders zullen twee Amerikaanse verzekeringsbedrijven bekend maken in welke mate de klimaatverandering tot financiële risico's leidt.

Moeten we klimaat vooral als een economisch probleem zien?

De VN werkt aan een rapport waarin de klimaatverandering vooral wordt geformuleerd als een economisch, en niet zozeer als een milieuprobleem. Die voorstelling zou meer effect kunnen hebben.

15 april 2007

De ijsbeer was ook in Gent-Wevelgem

Nog meer foto's van deze actie kun je hier vinden. Foto's van andere acties kun je hier vinden.

Dames ga fietsen


Een originele campagne van Pro Velo: Dames ga fietsen. Deze campagne wil mensen leren fietsen, en richt zich daarbij onder meer speciaal op allochtone vrouwen in Brussel.

14 april 2007

De ijsbeer in Koksijde

Meer foto's van de ijsbeer in Koksijde kun je hier vinden. Foto's van de andere acties kun je hier vinden.

Afrika kwetsbaar voor klimaatverandering

Het bleek al uit het recente IPCC-rapport: Afrika wordt zwaar getroffen door de klimaatverandering. De belangrijkste veroorzakers van die klimaatverandering zitten aan de andere kant van de wereld, en hebben meer middelen om zich ertegen te beschermen. De Soedanese Balgis Osman-Elasha gaat verder door op de kwetsbaarheid van Afrika.

Bangladesh vraagt actie tegen stijgende zee

Bangladesh is een heel kwetsbaar land voor de klimaatverandering. Het ligt voor een groot deel onder de zeespiegel, en kan dus zwaar getroffen worden door een stijging van de zeespiegel. In tegenstelling tot een land als Nederland, dat in een vergelijkbare situatie zit, heeft Bangladesh minder middelen om zich te beschermen tegen het stijgende water. Daarom vraagt het land meer internationale actie om zich te beschermen.

Laat je zien met de ijsbeer...


Doe de bamboe

Wat je al niet kunt doen met bamboe. Bamboe is helemaal eco-hip, zo blijkt, en wordt onder meer gebruikt voor kleding.

Filipijnen hebben betere weerberichten nodig

Hoe kan een kwetsbaar land zich beter voorbereiden op de klimaatverandering. Greenpeace heeft aan de Filipijnen enkele aanbevelingen gedaan. Zo stellen ze voor dat er geïnvesteerd wordt in betere weersvoorspellingen (MO).

IJsbeer heeft nu ook een standbeeld...


13 april 2007

De ijsbeer in Blankenberge


Gisteren was de ijsbeer op stap in Blankenberge. Meer foto's kun je hier vinden. Foto's van vorige acties kun je hier vinden.

IJsbeerfilmpje

Tandem helpt


Duurzaam lokaal milieubeleid, het is meer dan de moeite. Tandem helpt je graag op weg.

IJsbeer van de dag


Doe de weggooitest

Gezinnen gooien jaarlijks erg veel voedsel weg. Wil jij je eigen weggooigedrag even meten, doe dan de weggooitest.

Ook bewegingen Walrus worden gevolgd

We vermeldden het al eerder op deze blog: ijsberen worden met speciale elektronische apparatuur gevolgd om zo een inzicht te krijgen in hoe ze zich verplaatsen in het poolgebied. Ook voor de walrus bestaat er nu een dergelijk systeem. Met de satelliet kan men zo walrussen volgen, en meer te weten komen over de effecten van klimaatverandering.

12 april 2007

IJsbeerfilmpje

Greenpeace voert actie voor Congolese bossen

Gisteren voerde Greenpeace actie voor het behoud van de Congolese bossen en tegen de schandalige contracten in de houtindustrie. Het volledig rapport kun je hier vinden.

IJsbeer van de dag


Vliegen slecht voor biodiversiteit?

Het mondiale luchtverkeer is blijkbaar mee verantwoordelijk voor een bedreiging van de biodiversiteit, door het verspreiden van vreemde soorten en besmettelijke ziektes in vreemde habitats. Dat zei The Guardian gisteren.

Wereldklimaatop in 2009?

De VN-baas Ban Ki-moon werkt verder aan het idee voor een speciale VN-topconferentie over klimaat in 2009.

Wat zegt het IPCC-rapport over de Noordpool?

Vorige week verscheen opnieuw een rapport van het IPCC, over de gevolgen van de klimaatverandering voor mens en natuur. Wat kun je daarin vinden over het poolgebied? Je vindt hier een samenvatting.

11 april 2007

IJsbeerfilmpje

Eco-keuzes bij je nieuwbouw of verbouwing

Misschien ga jij binnenkort een nieuwe woning bouwen, of een bestaande woning verbouwen. Hoe kun je daarbij zo ecologisch mogelijke keuzes maken? Je kunt het stap voor stap onderzoeken met de speciale BouwTeamWoning. Een zeer informatieve site, die je echt op weg kan helpen.

IJsbeer van de dag


Klimaatkloof tussen rijk en arm


Het nieuwe IPCC-rapport bericht over de groeiende klimaatkloof tussen rijk en arm. Meer info over dit soort vraagstukken kun je ook vinden op de steeds bijzonder boeiende site SciDevNet (Science and Development Network), met onder meer een dossier over klimaatverandering.

Meer orkanen in 2007?

Meteorologen voorspellen voor 2007 meer orkanen. In de Atlantische Oceaan zouden er veel tropische stormen kunnen ontstaan. Tussen 1 juni en 30 november zouden er 17 tropische stormen kunnen komen, waarvan er 9 orkanen kunnen worden.

Soortencatalogus reeds over het miljoen

Er wordt al enkele jaren gewerkt aan een omvattende catalogus van alle levende soorten op aarde. Er wordt ondertussen al zes jaar aan gewerkt, en de kaap van 1 miljoen is genomen. Men probeert het project af te werken tegen 2011, en verwacht tegen dan 1,75 miljoen soorten te bereiken.

De ijsbeer in Borgloon


Meer foto's van deze actie kun je hier vinden. Foto's van de andere acties kun je hier vinden.

10 april 2007

IJsbeerfilmpje

Steden Second Life onder water


Op Second Life zijn vorige week de steden Londen, Amsterdam, Ibiza en Tokyo enkele uren onder water gelopen. (MO) De organisatie "Adventure Ecology" wilde met deze actie aandacht vragen vestigen op de gevolgen van de opwarming van de aarde.

19 Nederlandse gemeenten in 2020 klimaatneutraal

19 grotere Nederlandse gemeenten hebben aangekondigd dat ze tegen 2020 klimaatneutraal willen zijn.

IJsbeer van de dag


Oppervlakte poolijs weer klein

Uit recent onderzoek blijkt dat de oppervlakte van het winterpoolijs dit jaar het tweede kleinste was ooit. Er is een duidelijke langetermijntrend die kan worden toegeschreven aan klimaatverandering. Die trend heeft onder meer voor de ijsbeer gevolgen. Zo waren er in de Canadese Hudson Bay in 1989 nog 1200 ijsberen, en in 2004 nog 950, een achteruitgang van 22%.

Bushokjes op zonne-energie

In Groot-Brittannië werkt men aan bushokjes op zonne-energie. De energie die overdag kan worden opgeslagen kan 's nachts worden gebruikt voor het verlichten van informatiepanelen.

Oeganda maakt klimaatbeleidsplan

Ook Oeganda zal binnenkort een eigen klimaatbeleidsplan hebben. Klimaatverandering heeft in Oeganda bijzonder gevolgen, zoals een mogelijke toename van meningitis.

IJsbeer in Ronde van Vlaanderen

Meer foto's kun je hier vinden.

08 april 2007

IJsbeerfilmpje

Zal Nederland de Rijn omleggen?

Je las het misschien al in de krant. In Nederland, dat voor een groot deel onder de zeespiegel ligt, wordt hard nagedacht over de gevolgen van de zeespiegelstijging door de klimaatverandering. Het Nederlands Milieu en Natuur Planbureau (MNP) heeft dat alles (naar goede Nederlandse gewoonte) in een nieuw onderzoeksrapport onderzocht. Uit het rapport blijkt dat vooral de grote rivieren wel eens voor problemen zouden kunnen zorgen, met name voor steden als Rotterdam en Dordrecht. Een van de mogelijkheden die onderzocht zou kunnen worden is de loop van de Rijn gedeeltelijk om te leggen.

"Vliegen kan je gezondheid schaden"

Zal dat binnnenkort, net als bij een pakje sigaretten, overal te zien zijn? Als het van het IPPR (Institute for Public Policy Research), een Britse denktank, afhangt wel. Het IPPR vindt dat mensen systematisch op de hoogte moeten gebracht worden van de ecologische impact van het vliegen.

07 april 2007

IJsbeer van de dag


Natuurlijke klimaatbuffers


Natuurpunt maakte een nota over het belang van de natuur in de strijd tegen de klimaatverandering. Die boeiende nota kun je hier vinden.

IPCC-rapport

Een gemakkelijk te onthouden woord is het niet: IPCC. En spontaan zeggen waar het woord voor staat (Intergovernmental Panel on Climate Change) dat zullen nog minder mensen kunnen. En toch, deze dagen was het IPCC niet uit de media te branden. Terecht. Vandaag kun je in alle kranten lezen wat dit gerenommeerd internationaal gezelschap van wetenschappers te zeggen heeft over de gevolgen van de klimaatverandering voor natuur en mens. Een samenvatting van het rapport vind je hier. De groene reactie kun je hier vinden.