17 mei 2007

Zuiniger consumeren via een klimaatbudget?


Het is een idee dat in een binnenkort te verschijnen ambitieus energieplan van de Nederlandse milieu- en vakorganisaties staat: het klimaatbudget. De bedoeling daarvan is consumenten te steunen in hun ecologische keuzes. Wie zuinig is verdient, wie extra wil verbruiken zal daar meer voor moeten betalen. Volgens de initiatiefnemers van de studie is er nood aan hardere financiële prikkels om te komen tot ecologische gedragswijziging. De studie van Green4Sure is klaar tegen begin juni.

1 opmerking:

Els Keytsman zei

Tom Jones en ik pleiten in Het klimaatboek voor een "individuele koolstofkredietkaart". Elke wereldburger krijgt dan jaarlijks een aantal uitstootrechten toebedeeld. En telkens je tankt, een vliegtuigreis boekt, de mazoutketel opvult,... gaan er credits van de klimaatrekening. Wie over heeft, kan rechten verkopen aan wie er te weinig heeft.

Zo'n systeem is dus veel socialer dan botweg taksen te heffen op producten en diensten. Wie het zich kan permitteren, betaalt gewoon de taks. Het is vandaag dus niet de vervuiler betaalt, maar de betaler vervuilt. Tegelijk is een koolstofkredietkaart veel effectiever, want de markt in uitstootrechten zorgt voor én een plafond en voor een prijs op uitstoot.

Ik ben benieuwd naar de studie!