26 juli 2007

Gaat de Formule 1 ook de groene toer op?

Zelfs in een bolwerk van milieuverspilling als de Formule 1 begint men te zoeken naar manieren om het een beetje groener te doen.

Snellere klimaatverandering door ozonconcentraties

De effecten van de klimaatverandering zouden wel eens groter kunnen zijn dan tot nu voorzien, en dat door de concentraties aan ozon op leefniveau. Die ozon zou er immers voor zorgen dat planten minder goed koolstofdioxide kunnen opnemen, en dus minder goed dienst kunnen doen als zogenaamde 'sink'.

Zonnecellenverf?

Amerikaanse wetenschappers werken aan een nieuw type van zonnecellen. De techniek komt neer op een soort 'zonnecellenverf', waarmee je b.v. je dak kunt insmeren.

23 juli 2007

IJsbeer van de dag


Skioord gesloten door gebrek aan sneeuw

De gemeenteraad van het Franse Abondance (de naam verwijst naar betere sneeuwtijden) heeft beslist te stoppen met de uitbating van haar skistation. De reden? Er is geen sneeuw meer...

Energieverbruik in EU blijft stijgen

Het energieverbruik in de Europese Unie blijft stijgen, en dat heeft onder meer te maken met huishoudelijke apparaten.

Komt er een groene BTW?

Nicolas Sarkozy en Gordon Brown zeggen dat ze zullen ijveren voor een lagere BTW op milieuvriendelijke producten.

Zeepeil zou sneller kunnen stijgen

Volgens een studie zou het peil van de zee wel eens sneller kunnen stijgen dan tot nu toe gedacht, en dat als gevolg van smeltende ijskappen en gletsjers.

19 juli 2007

Amerikaanse bedrijven willen klimaatverandering aanpakken

De Amerikaanse Business Roundtable (BRT), die de leiders van de 160 grootste ondernemingen samenbrengt, heeft zich uitgesproken voor een doortastende aanpak van de klimaatverandering. (IPS)

Middellandse Zee vuile zee

Veel zeeën en oceanen zijn erg vervuild door plastics, die in grote hoeveelheden op de zeebodem liggen of op het oppervlak ronddrijven. Met name in de Middellandse Zee is de situatie ernstig, zo blijkt uit een recent Greenpeace-rapport.

Een eco-computer?

Computers hebben de naam ecologische rampen te zijn. Een Brits bedrijf zegt nu dat zij een een ecologische computer op de markt zal brengen.

18 juli 2007

IJsbeer van de dag


Spaarlampen booming business

Philips kan de productie van spaarlampen nauwelijks bijhouden. De vraag is groot, en de fabrieken draaien op volle toeren.

Mens ging rechtop lopen om energie te besparen

Waarom ging de mens op twee voeten lopen? Uit recent onderzoek blijkt dat de verklaring simpel is: het vraagt minder energie.

OESO over ecologische crisis in China

De OESO schetst een beangstigend beeld van de omvang van de ecologische crisis in China. Honderden miljoenen mensen worden elk jaar ziek, of sterven vervroegd door lucht- en watervervuiling veroorzaakt door de sterke economische groei.

17 juli 2007

IJsbeer van de dag


Meer orkanen rond Middellandse Zee?

Het gebied rond de Middellandse Zee zou in de toekomst wel eens geconfronteerd kunnen worden met meer orkanen of tropische cyclonen, volgens een nieuw rapport.

In Tuvalu is klimaatverandering een realiteit

Voor de bewoners van de kleine eilandengroep Tuvalu in de Stille Zuidzee is klimaatverandering een realiteit.

Gletsjers Himalaya smelten

In India bestudeert men wat er gebeurt met de smeltende gletsjers van de Himalaya.

Nieuwe groene vakantiegids is uit


De nieuwe vakantiegids van ECEAT voor de Benelux is uit. De gids bevat gedetailleerde beschrijvingen van 195 Nederlandse, 68 Belgische en 11 Luxemburgse kleinschalige logeer- en kampeeradressen bij biologische boerderijen en milieuvriendelijk beheerde bed & breakfasts, pensions en hotels. (Meer over ECEAT.)

16 juli 2007

Klimaatverandering en de Wadden


De Nederlandse Waddenvereniging maakte een mooie informatiesite over de mogelijke gevolgen van de klimaatverandering voor die prachtige Waddeneilanden. Je kunt er ook een kaartje sturen van de Warme Wadden, of meedoen aan het speciale Wadlandis-spel.

Ga eens zwemmen aan de Noordpool

Een Britse duurzwemmer zwom 1 km aan de Noordpool. Daarmee wilde hij onder meer aandacht vragen voor het feit dat het ondertussen al mogelijk is daar te zwemmen, als gevolg van de klimaatverandering.

Veel groenten eten is goed voor de longen

Uit recent onderzoek blijkt dat groenten longen kunnen versterken, en hen zo beter wapenen tegen onder meer astma.

London denkt aan verbod op plastic zakken

In London wordt er gewerkt aan een verbod, of minstens een extra heffing, op plastic zakken.

Smeltend ijs drijft ijsbeermama's naar het vasteland

Er zijn aanwijzingen dat ijsberen steeds vaker naar het vasteland trekken om te bevallen, nu het ijs stilaan smelt. Dat is onder het geval in Noord-Alaska.

13 juli 2007

IJsbeerfilmpje

Luchtvervuiling een risico voor atleten?

Atleten, die in openlucht trainen maken zich steeds meer zorgen over de luchtvervuiling, onder meer door fijne stofdeeltjes.

Ruim Kyoto halen, en toch nog lekker leven, het kan

Dat bewijst Vincent Golard, die de 'eco-citizen award 2007' kreeg. Zijn gezin slaagde erin om de ecologische impact op de planeet met zo'n 80% te verminderen.

Palmoliebedrijven gaan door met afbranden van Indonesische bossen

In Indonesië gaan palmoliebedrijven door met het afbranden van bossen, om zo plaats te maken voor plantages voor biobrandstof.

12 juli 2007

IJsbeer van de dag


Zonneactiviteit niet verantwoordelijk voor klimaatverandering

Dat blijkt uit recent onderzoek. Dat de activiteit van de zon verantwoordelijk zou zijn voor de klimaatverandering is een argument dat vaak gebruikt wordt door de zogenaamde 'klimaatsceptici'. Maar dit nieuwe onderzoek spreekt dit alles tegen.

Zwitserse bedrijven zetten in op zonne-energie

Zwitserse bedrijven zijn zeer actief als het gaat over het inpikken op de ontwikkelingen rond zonne-energie.

Britse klas volgt de ijsberen

In een klasje in Surrey volgen de kinderen de bewegingen van de ijsberen op de Noordpool om zo meer te begrijpen over klimaatverandering.

11 juli 2007

Windenergie

Australië wil klimaatcorridor bouwen

Australië denkt eraan een grote corridor te bouwen die het aan dieren en planten mogelijk maakt om te vluchten voor de klimaatverandering.

Amerikaanse burgemeesters lopen voorop in klimaatactie

Een groep Amerikaanse burgemeesters heeft een reeks initiatieven opgestart om iets te doen aan de klimaatverandering.

09 juli 2007

IJsbeerfilmpje

Een heel erg leuk filmpje kun je hier bekijken.

Chinese burgemeester roept burgers op om geen auto's te kopen

Een Chinese burgemeester roept zijn burgers op om geen auto's meer te kopen.

Grootste zonnepark komt in California

In California voorziet men een groot zonnepark. Het zou 260 hectaren beslaan en klaar zijn tegen 2011.

Radicale visie op ander klimaatbeleid


Een Brits rapport van een denktank voor alternatieve energie heeft een radicale toekomstvisie klaar voor een ander klimaatbeleid. Onder meer op het vlak van vliegtuig- en autoverkeer zijn drastische aanpassingen nodig. De volledige studie kun je hier vinden.

Kan Jatropha een oplossing zijn?

De jatropha-plan, die onder meer in Afrika groeit, heeft een potentieel onder meer voor biobrandstof. Is dit de grote oplossing?

Eet een goed klimaat bij elkaar

Wat je eet bepaalt mee je CO2-uitstoot. Uit een nieuw Nederlands onderzoek blijkt dat een doorsnee persoon jaarlijks 11 ton CO2 de lucht in stuurt, simpelweg door te wonen, te reizen en te eten. Eenderde van de individuele uitstoot van CO2, in totaal 3,3 ton CO2 per jaar, houdt verband met voedsel.

06 juli 2007

Greenpeace publiceert energierevolutiescenario


Vandaag stelt Greenpeace samen met EREC een rapport voor over duurzame investeringen in de energiesector. De conclusies ten aanzien van de lopende regeringsonderhandelingen zijn duidelijk: "De conclusies van dit rapport bevatten een duidelijke boodschap voor de Belgische regeringsonderhandelaars: nu investeren in hernieuwbare energie in plaats van in fossiele brandstoffen en kernenergie is de beste keuze voor het milieu en de economie. De investeringskost betaalt zichzelf dubbel en dik terug door besparingen op brandstofkosten. Daarmee spreekt dit rapport de conclusies van de Commissie 2030 tegen. Zij gaan er immers vanuit dat een uitstap uit de kernenergie en ontwikkeling van hernieuwbare energie zeer duur zouden zijn. Dit rapport bewijst het tegendeel."

IJsbeerfilmpje

Debat over biobrandstoffen

Tijdens een internationaal debat in Brussel over biobrandstoffen liet de Braziliaanse president Lula van zich horen. In het Vlaams Parlement had ook de nieuwe Vlaamse milieuminister kritische vragen gekregen over het dossier van de biobrandstoffen. (MO)

Studie over klimaat en werkgelegenheid

Het Europees Vakverbond liet een studie uitvoeren over de de gevolgen van de klimaatverandering op de werkgelegenheid. Voor wat de effecten van klimaatverandering betreft, blijkt dat een aantal regio's in Europa, met name in het zuiden, vrij zwaar zouden getroffen kunnen worden. Dat komt omdat werkgelegenheid daar in grote mate afhangt van natuurlijke omstandigheden. Als er b.v. geen sneeuw meer is, kunnen er ook geen mensen meer werken in de verhuur van ski's. Daarnaast wordt gekeken naar de effecten op de toekomstige werkgelegenheid van verschillende scenario's van beleidsaanpak van de klimaatverandering.

Biotomaten zijn goed voor je hart

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat biologische tomaten beter zijn voor je hart dan de gewone tomaten.

EU gaat zich moeien met afvalcrisis in Napels

De schokkende beelden over het zich opstapelende afval in de straten van Napels herinnert iedereen zich wel. Nu heeft de Europese Commissie aan de Italiaanse overheid een duidelijk signaal gegeven dat er moet opgetreden worden.

Shell moet misleidende reclame intrekken


Shell wordt verplicht een misleidende advertentie weer in te trekken. In de advertentie werd gesuggereerd dat Shell alle uitgestoten broeikasgassen zou recycleren. Op het beeld is te zien hoe er bloemen uit de schoorsteen komen. De klacht werd ingediend door Milieudefensie bij de Reclame Code Commissie. De uitspraak is hier te vinden.


Steeds meer protest tegen milieuvervuiling in China

In China wordt er op veel plaatsen meer en meer geprotesteerd tegen de zich uitbreidende milieuvervuiling als gevolg van de ongebreidelde economische ontwikkeling. De Chinese autoriteiten spreken eufemistisch over 'incidenten', maar er is meer aan de hand.

05 juli 2007

Zonnecollectoren verplicht in Kaapstad

In Kaapstad in Zuid-Afrika zullen vanaf nu nieuwe gebouwen verplicht over zonnecollectoren moeten beschikken. Door een reeks stroompannes werden deze plannen versneld.

Laat je das thuis voor een beter klimaat

In Italiaanse kantoren werkt men aan een andere dresscode voor de zomerperiode. Een pak met das hoeft niet meer. Op die manier is er minder nood aan airconditioning.

Peking wil een miljoen auto's van de weg halen

En dat als test. Om te zien wat het effect daarvan is op de luchtvervuiling. Op die manier wil de Chinese overheid onderzoeken of het de moeite is om ingrijpende maatregelen te nemen tijdens de Olympische Spelen in 2008.

04 juli 2007

IJsbeer van de dag


Vieze sneeuw bevordert klimaatverandering

Volgens Amerikaanse wetenschappers zou met roet vervuilde sneeuw minstens 19 procent van de wereldwijde opwarming van het klimaat verklaren. Het effect wordt veroorzaakt doordat vieze sneeuw warmte kan absorberen, terwijl hagelwitte sneeuw praktisch alle inkomende zonnewarmte reflecteert

Waarom Oeganda de plastic zak wil bannen

Na andere Afrikaanse landen wil nu ook Oeganda de plastic zak bannen.

Angela Merkel geeft kernuitstap niet op

In een overleg met de Duitse industrie heeft Angela Merkel duidelijk gemaakt dat er niet zal worden teruggekomen op de afgesproken uitstap uit de kernenergie.

Klimaatverandering oorzaak van verdwenen meer in Chili?

In het zuiden van Chili is op twee maanden tijd een meer verdwenen. Het veranderend klimaat zou mee een oorzaak kunnen zijn.

Erosie in Alaska door gebrek aan ijs

Een kuststrook in Alaska erodeert snel, waarschijnlijk als gevolg van het ontbreken van een ijslaag die zou kunnen beschermen tegen de golven.

03 juli 2007

IJsbeer van de dag


Selectieve steun van EU voor biobrandstoffen

De Europese Unie wil de productie van sommige groene brandstoffen ontmoedigen om het milieu te beschermen. In een richtlijn van de Europese Commissie komt waarschijnlijk een verbod op de subsidiëring van biodiesel en bio-ethanol die niet milieuvriendelijk worden geproduceerd. (IPS)

Grote zonnecentrale in Rwanda

De grootste zonnecentrale van Afrika is te vinden op de top van de 2.500 meter hoge berg Jali boven de Rwandese hoofdstad Kigali. Rwanda wil de komende jaren massaal investeren in zonne-energie. (IPS)

02 juli 2007

7 juli Live Earth


Zaterdag 7 juli worden wereldwijd de grote concerten van Live Earth georganiseerd. Alle info kun je hier vinden.

Europees groenboek over klimaatadaptatie

De Europese landen moeten zich dringend beter wapenen tegen het veranderende klimaat. Daarvoor is een aangepast adaptatiebeleid nodig. De Europese Commissie stelde hierover vorige week een groenboek voor.

Cut the Carbon


De Britse organisatie Christian Aid organiseert een grote Cut the Carbon-mars, met allerlei lokale activiteiten, om aandacht te vragen voor de realiteit van de klimaatverandering. Het zijn veelal de armsten in het Zuiden die de zwaarste prijs zullen betalen voor de klimaatverandering die door anderen is veroorzaakt. De mars vertrekt op 14 juli in Belfast, en komt aan op 2 oktober in London.

Hoorzitting over biobrandstoffen in Nederlands parlement

Tijdens een hoorzitting in het Nederlands parlement kwamen getuigen uit het Zuiden aan het woord over de effecten van de uitbouw van biobrandstoffen op hun leven. Het werd een aangrijpende gebeurtenis.

Auto op lucht

Je hoorde het misschien al in het nieuws vorige week: er wordt gewerkt aan een innovatieve technologie om auto's te laten rijden op geperste lucht. Wordt dit de echte 'groene auto' van de toekomst? Meer info over hoe dit alles werkt, is te vinden op de site van het bedrijf MDI.