Om de in elkaar grijpende problemen van kredietcrisis, klimaatverandering en stijgende energieprijzen ten gronde aan te pakken, is er nood aan een 'Green New Deal', een groen equivalent van het Marshallplan. Het is uitgewerkt voor Groot-Brittannië maar biedt zeker ook voor andere landen goede ideeën.
Op zoek naar voorstellen, ideeën, verhalen, feiten en beelden die een uitweg bieden uit de klimaatchaos
25 juli 2008
Laat het Noorden betalen om het Regenwoud niet te kappen
Als de rijke industrielanden samen jaarlijks 1 miljard dollar zouden samenleggen, dan zou een groot deel van de ontbossing van het Tropisch Regenwoud kunnen gestopt worden, wat erg goed nieuws zou zijn voor het klimaat.
EatGreen!
De Nederlandse Vegetariërsbond is begonnen met een heel mooie campagne: EatGreen. Waarom deze campagne? Het klimaatprobleem ligt op ieders bord, en de aanpak ook. De productie van vlees levert een grote bijdrage aan de uitstoot van de broeikasgassen.Maar liefst 18 procent van de mondiale broeikasgassenuitstoot is afkomstig van de veeteelt. Terwijl de bijdrage van alle transport ‘maar’ 13 procent is.Daarom is er nu EatGreen, een dagje anders waarmee je een positieve bijdrage levert. Het is makkelijk en nog lekker ook! Ga zeker ook eens kijken bij de Nationale Carnivorenenquête, heel leuk!
18 juli 2008
Al Gore wil dat VS stopt met olie
Al Gore wil dat de VS zichzelf een ambitieus doel stelt: binnen 10 jaar zou alle opgewekte energie uit andere bronnen dan olie moeten komen.
SOS Klimaat, 10 augustus Oostende
Op 10 augustus organiseert Nic Balthazar samen met Friends of the Earth een grootschalige betoging tegen de globale klimaatsverwoesting, omkaderd door The Big Ask (http://www.thebigask.be/), de internationale klimaatcampagne met Thom Yorke van Radiohead als boegbeeld. De betoging gaat door op het klein strand van Oostende en begint om 14u, aangestoomd door de muziek van DJ's Flip Kowlier, Axel Daeseleire, Adriaan Van den Hoof, Zohra e.a... Dezelfde Big Ask-campagne heeft in Groot-Brittanië geleid tot een sterke, bindende klimaatwet. Hetzelfde willen we ook hier, in dit land, waar we ons misschien schromelijk vergissen van probleem... Door naar Oostende te komen, toon je niet alleen aan politici dat er een oprechte interesse in onze planeet en haar verziekte klimaat leeft, maar maak je ineens ook deel uit van een gigantische filmset, want de bedoeling is dat je samen met zoveel mogelijk mensen figureert in de "SOS Klimaat"-film die Nic Balthazar met jou die middag zal draaien. Daarom hebben wij jou nodig! De bedoeling is dat we met de grootst mogelijke massa mensen (er is echt géén limiet!) letters vormen op het strand. Vanuit de lucht gezien ontstaan dan slogans die gefilmd zullen worden en via YouTube op politici wereldwijd zullen afgevuurd worden. Van elk gemeenteraads- of parlementslid tot George Bush himself. We menen het serieus. Kom dus af en doe mee zolang je er zin in hebt. We filmen van 14u tot rond 20u. Vanaf 21u is er een spetterende afterparty op de Paulusfeesten met Vive La Fête! Geen tickets, geen inschrijvingen, gewoon komen en DOEN!
15 juli 2008
Een derde van de koralen bedreigd
Eén derde van de koraalriffen ter wereld dreigt aft te sterven door de klimaatverandering. Dat blijkt uit een wereldwijde studie die in het wetenschappelijke tijdschrift Science verscheen. (IPS)
Het gaat niet goed met het ijs op de Zuidpool
Er zijn nieuwe bewijzen dat een erg groot stuk ijsplaat aan de Zuidpool dreigt af te breken. Dat zou opnieuw een gevolg zijn van de klimaatverandering.
14 juli 2008
Nieuw UN-toekomstrapport
Binnenkort verschijnt er een nieuw en zeer uitgebreid rapport van de Verenigde Naties waarin een blik wordt geworpen op de toekomst. En die toekomst hoeft er in principe helemaal niet slecht uit te zien als we nu de juiste keuzes maken.
09 juli 2008
Europa gebruikt de Mondiale Voetafdruk voor Bio-diversiteitsbeleid
Voor het beleid op het gebied van bio-diversiteit heeft de Europese Unie de Mondiale Ecologische Voetafdruk in gebruik genomen. Dat heeft President Barrosso van de Europese Commissie middels een brief aan De Kleine Aarde laten weten.
04 juli 2008
Klimaatverandering treft vooral kinderen
Door de klimaatverandering ligt het aantal natuurrampen momenteel drie tot vier maal hoger dan dertig jaar geleden. Tijdens het volgende decennium zullen daardoor jaarlijks 175 miljoen kinderen getroffen worden, zo meldt het nieuwe rapport van de Amerikaanse organisatie Save the Children. (MO)
Agrobrandstoffen verantwoordelijk voor voedselcrisis
Uit een nog vertrouwelijk rapport van de Wereldbank zou blijken dat de agrobrandstoffen verantwoordelijk zouden zijn voor een stijging van de wereldvoedselprijzen met 75%, meer dan tot nu toe werd aangenomen.
Negen op de tien Europeanen hebben aandacht voor milieu
Uit een nieuw onderzoek van de Eurobarometer blijkt in welke mate de Europeanen bezig zijn met het milieu.
01 juli 2008
Voedselcrisis leert Senegalezen weer streekgerechten eten
Jarenlange campagnes haalden weinig uit, maar door de voedselcrisis lukt het opeens wel. Senegalezen laten zich veel makkelijker overtuigen om weer graansoorten als gierst en fonio en andere plaatselijke gewassen uit te proberen in de keuken. (IPS)
Moeten we kiezen tussen ecologie en economie?
De Britse columnist George Monbiot wijst er in zijn nieuw stuk op dat veel groepen blijkbaar (al dan niet stilzwijgend) suggereren dat er zal moeten gekozen worden tussen economie en ecologie. De druk om de groene agenda op te geven wordt groter. Er is echter geen goedkoop alternatief voor een groene economie, stelt Monbiot.
Abonneren op:
Posts (Atom)