29 maart 2007

Wie wordt er bedreigd door stijgend zeeniveau?

Binnenkort wordt een uitgebreide studie van het IIED gepubliceerd die in kaart brengt welke mensen worden bedreigd door het stijgend zeeniveau en het toenemend aantal cyclonen door de klimaatverandering. Globaal wonen er 634 miljoen mensen in zones tot 10 m boven het zeeniveau. En van de grote stedelijke agglomeraties van meer dan 5 miljoen ligt er 2/3 in die zone. Opnieuw blijkt dat de armste mensen het grootste slachtoffer zijn van de klimaatverandering.

Om een concreet perspectief te bieden aan de mensen die in de bedreigde zones wonen, is het niet voldoende enkel te wachten op een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Zeker de meest kwetsbare mensen moeten ook gesteund worden in de aanpassing aan het wijzigend klimaat.

"Climate change is not a natural disaster but has largely been caused by wealthy countries emitting greenhouse gases during their industrialisation," says McGranahan. "Yet the poorest countries that have contributed least to the problem are most vulnerable to its effects. It is therefore incumbent on rich nations to help poorer ones to adapt to the changes ahead."

Geen opmerkingen: