01 maart 2007

Verwilghen niet goed bezig…

Je kon het al lezen in de krant vandaag. Minister Verwilghen, die in de federale regering bevoegd is voor energie, heeft van alle ministers de grootste slokop als dienstwagen. Met zijn 4x4 stoot hij 282 gram CO2 per kilometer de lucht in. En dat terwijl de EU heeft afgesproken dat de auto’s tegen 2010 maar 140 gram per kilometer zou mogen uitstoten. Verwilghen die eerder al in het nieuws kwam omdat hij blijkbaar koste wat het kost de kerncentrales in stand wil houden, laat zich nu weer van zijn beste kant zien…

3 opmerkingen:

Tinne Van der Straeten zei

Toen we gisteren van de les vennootschapsrecht terugkwamen vertelde ik dat wij thuis opgemeten hebben hoeveel ons standby verbruik is, zo'n 40 kWh, of zelfs meer. Omgerekend 350 kWh per jaar, of zo'n 12% van het gebruik van een gemiddelde Belg.
We zetten altijd onze toestellen helemaal uit, zodat we uiteindelijk nauwelijks standbyverlies hebben. Ja maar vroeg V., een medestudent, trek je dan altijd de radio uit? Ja, zei ik. Maar onze radio staat in de keuken. En een wekkerradio hebben we niet (de reden waarom is een ander verhaal). Want natuurlijk, als je je wekkerradio uittrekt moet je elke avond opnieuw de klok instellen, en dat is echt heel vervelend. De radio in de keuken uittrekken zorgt dus niet voor vervelende neveneffecten. Die verbruikt 8 kWh als hij speelt, en 7 kWh in standby. Nauwelijks een verschil. Met de wekkerradio van V. zal het waarschijnlijk ook zo zijn. De oplossing voor haar is niet elke avond de radio uittrekken, maar wel een goeie wet op productnormen die bepaalt dat het maximumstandbyverlies moet beperkt blijven tot kWh. Dan is iedereen gelukkig!

Tinne Van der Straeten zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Tinne Van der Straeten zei

Dat laatste moet natuurlijk zijn: standbyverlies beperken tot maximaal 1 kWh! Sorry!